Close

Egymillióan a magyar sajtószabadságért

Tüntetés 2011. március 15-én
 
Petőfi Sándorral együtt valljuk:

,,Sajtószabadságot szerezzetek.
Sajtószabadságot, csak ezt ide!
Ez oly nagy, oly mindenható ige”

(Petőfi Sándor: Az országgyűléshez)

A kormány a fokozódó Európai Uniós nyomás hatására 4 ponton is megváltoztatja a médiatörvényt. Ebből mára mindenki számára nyilvánvaló: nem mondott igazat a kormány januárban, amikor azt állította, hogy a médiatörvénnyel minden rendben van. De nem mond igazat most sem, amikor azt állítja, hogy az Európai Unióval egyeztetett módosításokkal ez a médiatörvény immár megfelelő.
Azért kell újra összegyűlnünk, hogy megértessük a hatalommal: hiába minden alku az Európai Unióval, hiába minden megegyezés a piaci szereplőkkel, legitim médiaszabályozást nem lehet a nyilvánosság kirekesztésével megalkotni!
Követeljük, hogy kezdődjön el a médiatörvény nyilvános vitája, a szakmai, valamint a szólásszabadságot és más emberi jogokat védő szervezetek és a közvélemény bevonásával!
A nyilvánosság kihagyása a nyilvánosság jogi kereteinek kialakításából a kormány demokratikus berendezkedést gyengítő intézkedéseinek iskolapéldája.
 
 
Követeljük a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerének megerősítését, az alkotmányos kontroll tiszteletben tartását, a kormányzati önkényt korlátozni képes intézmények visszaállítását!
* A legégetőbb problémák nem szűnnek meg a médiatörvény Európai Uniós nyomásra történt módosításával!
* Továbbra is megmarad az önkényesen kiszabható és aránytalan büntetések lehetősége.
* Továbbra sincs lehetőségük a szakmai- és emberi jogi szervezeteknek résztvenniük a médiaszabályozás alakításában.
* Továbbra sincs biztosítva a médiahatóság, a médiatestületek és a közszolgálati hírszerkesztőségek politikai függetlensége.
* Továbbra sincsenek tiszteletben tartva a törvény által védett magántitkok és továbbra sincsenek védve az újságírók bizalmas forrásai.
Ezek nélkül nem lehet csorbítatlan sajtószabadságról beszélni.
 
 
Az egymillióan a magyar sajtószabadságért (EMS) Facebook-csoportról
Az EMS egy az interneten szerveződött, civilekből álló kezdeményezés. A tüntetések szervezésében egyetlen politikai párt vagy annak politikusa sem vesz részt – civil állampolgárok vagyunk, akik aggódnak a demokrácia jövőjéért Magyarországon, s összefogva, közösen tenni akarunk érte. Az EMS munkáját semmiféle párt, vagy politikai mozgalom nem támogatja és támogatásukat a továbbiakban sem fogadjuk el.
A tüntetések költségeit közadakozásból teremtettük elő, és a támogatások elköltését eddig is, ezután is mindenki számára átlátható, megismerhető módon dokumentáljuk.
 
 
A tüntetéshez kapcsolódó rendezvények 
Tüntetés lesz még New York-ban (223 East 52nd Street, Manhattan, New York, helyi idő szerint délután 3, budapesti idő szerint este 9), s felhívjuk a vidéki városokat és településeket, hogy csatlakozzanak a demonstrációkhoz ők is!
Továbbá arra kérjük a külföldi állampolgárokat is, hogy ismét szervezzenek szolidaritási demonstrációkat március 15-én – az 1848-as forradalom és szabadságharc 163. évfordulóján – délután négyre, magyar nagykövetségek és Uniós intézmények elé! Köszönettel tartozunk barátainknak a világ számos pontján, szolidaritási akcióikért és segítségükért!
Számos demonstráció szerveződik már egyéb helyszíneken is, világszerte (Bukarest, Brüsszel, Drezda, Dublin, Frankfurt, Hamburg, Hága, Koppenhága, Liszabon, Párizs, Pozsony, Róma, Stockholm, Tel Aviv, Washington) melyekről folyamatos tájkoztatást adunk a http://sajtoszabadsagert.blog.hu/ oldalon és a budapesti tüntetés Facebook-esemény oldalán: http://www.facebook.com/event.php?eid=152702028120050
 
 
A rendezvénnyel kapcsolatos fontos információk
Kérjük, hogy a tüntetésre senki ne hozzon magával pártjelképet – semmilyen formában! Március 15-én kokárdát tűzünk – az 1848-as forradalom és szabadságharc nemzeti jelképét –, hogy méltósággal emlékezhessünk meg történelmünk nagyjairól, az 1848-as forradalom és szabadságharc 163. évfordulóján, mint minden honfitársunk.
Ismételten felhívjuk a pártok és pártokhoz közelálló szervezetek figyelmét, hogy tagjaikat kizárólag civilként várjuk a tüntetésen!
Kérünk továbbá minden volt és jelenlegi miniszterelnököt, minisztert, hogy a tüntetésen egyáltalán ne jelenjenek meg!
Naponta követheti az eseményeket a http://sajtoszabadsagert.blog.hu/ oldalon.
További információért, kérjük forduljanak hozzánk, vagy nézzék meg az események Facebook profilját:
Vámos Annamária
Budapest
 
Szabad sajtó út
március 15., 16:00 (CET)
 
 
A tüntetés programja:
Beszédet mond:
Adam Michnik, (Gazeta Wyborcza)
Schilling Árpád
Lángh Júlia
Szeles András
Istvánffy András (4K)
Zene:
DJ Palotai
Beck Zoli (30Y)
Akkezdet Phiai
Ujj Zsuzsi
Barcza Gergő, Pettik Ádám, Sidoo Attila
 
 

New York
 
223 East 52nd Street, Manhattan
március 15., 15:00 (EST)
Berlin
 
Március 15., 16:00
Hungarian Embassy in Berlin
(jeder vllt 5 Min. oder länger, je nach Laune & Zeit)
Unter den Linden 76
Bukarest
 
Március 15., 17:00
Magyar Nagykövetség
dr. prof. Dimitrie Gerota nr. 63-65.
 
 
 
Debrecen
 
Március 15., 16:00
Kossuth tér
Frankfurt
 
Március 15., 18:00
Römer
Gyula
 
Március 15., 16:00
Petőfi tér
 
 
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top