Close

Mégis lesz melegfelvonulás

A szervezők közlése szerint június 18-án a meghosszabbított útvonalon rendezhetik meg a melegfelvonulást, mivel a Fővárosi Bíróság pénteken hatályon kívül helyezte a rendőrség tiltó határozatát. A Budapest Pride melegfesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a szervezet megbízásából a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság által közösen benyújtott beadványt az FB alaposnak találta és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tiltó határozatát hatályon kívül helyezte, így a meghosszabbított útvonalon rendezhetik meg a Meleg Méltóság Menetét.

A bíróság az ügyben későbbre ígért tájékoztatást az MTI-nek.
 
 
A BRFK korábbi tájékoztatása szerint az alapítvány a június 18-ra tervezett, a rendőrség által még 2010 szeptemberében tudomásul vett felvonulás előre egyeztetett útvonalát (Hősök tere – Kodály körönd – Oktogon – Opera – Erzsébet tér) módosította, a Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca – Kossuth tér szakasszal meghosszabbította.
 
A rendőrség azt közölte, hogy nem betiltották a felvonulást, hanem „a módosító bejelentéssel érintett rendezvény ezen útvonalon történő megtartását nem engedélyezik”, mivel a rendezvény áttervezett és így meghosszabbított útvonala miatt a közlekedés más útvonalon nem biztosítható. Kiemelte, hogy nemcsak a rendezvények megvalósíthatóságát kell biztosítani, hanem az azokon részt nem vevők jogait is.
 
A szakvélemény azt is tartalmazza, hogy a soros EU-elnökség miatt ez a hivatásos delegációs útvonal, ezért ezeken az útvonalakon ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek életbe. A tanév utolsó tanítási napja június 15., így a 18-i hétvége az első a nyári szünetben, ami még jobban megnöveli a szabadidős programokra érkezők számát.
 
A Szivárvány Misszió Alapítvány, illetve több civil szervezet hétfőn közleményben szólította fel Budapest rendőrfőkapitányát, hogy vegye tudomásul a felvonulás ismételt bejelentését, és tartózkodjon a gyülekezési törvény önkényes értelmezésétől.
 
A KDNP szerdán azt közölte, hogy a budapestiek büszkék lehetnek a rendőrségre, amely a főváros békéjét védte meg a melegfelvonulásról hozott keddi határozatával. A párt közleménye szerint „a rendőrség azzal, hogy a módosított útvonalon már nem engedélyezte a Meleg Méltóság Menetének továbbhaladását, lényegesen csökkentette annak veszélyét is, hogy a közrend, a közbiztonság sérüljön, és szélsőséges provokációnak legyenek kitéve mind a büszke melegek, mind a békességre vágyó budapesti lakosok”.
 
Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő csütörtökön, strasbourgi keltezésű blogbejegyzésében álszentnek nevezte a rendőrség melegfelvonulással kapcsolatos döntésének indoklását, amely szerint a rendezvény zavarná a közlekedést Magyarország európai uniós elnöksége idején.
 
Schiffer András, az LMP frakcióvezetője még hétfőn azt közölte: pártja szerint döbbenetes és elfogadhatatlan, hogy a rendőrség a kormányváltás dacára folytatja a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányok alatt tapasztalható, a „gyülekezési joggal kapcsolatos ámokfutását”, és „mondvacsinált” okból próbálja a polgárok szabadságjogait korlátozni.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top