Close

Járóka Lívia EP-képviselő részt vesz a Davosi Fórumon

A davosi Világgazdasági Fórum „Az új valóság közös normái” című megbeszélés-sorozatán vesz részt csütörtöktől Járóka Lívia európai parlamenti képviselő. A fideszes politikus – az EP egyetlen roma tagja -, aki előzőleg részvevője volt Davosban a Világ Fiatal Vezetőinek Fórumának, az MTI-nek csütörtökön elmondta: örömmel tapasztalja, hogy a soros magyar uniós elnökségből kifolyólag a magyar kormány most jobban tisztában van az új nemzetközi gazdasági és társadalmi trendekkel.  

Úgy látja – mondta -, hogy a korábbi évekkel szemben idén nagyobb hangsúlyt kap a davosi fórumon, hogy a világgazdasági válságot követő helyzetből miképp lehet a különböző társadalmi csoportokat felzárkóztatásával kilábalni, és komoly képzésekkel tartósan munkához juttatni embereket, a családi értékeket is tiszteletben tartva közben. „Ennek az ‘új realitásnak’ és a(z ezzel kapcsolatos) közös normáknak a megteremtése is tulajdonképpen ezért lett cél, mert a világ vezetői – ahogy a magyar unós elnökség kapcsán már többször felhívtuk rá a figyelmet – új utakat keresnek, végre” – mondta.

Járóka pénteken Andor Lászlóval, az Európai Bizottság foglalkoztatás-ügyi biztosával együtt lesz ott a Hogyan teremtsük meg a nemek közötti egyenlőséget címmel meghirdetett eszmecserén, ahol felszólalásában az európai romastratégia mellett népszerűsíteni fogja a magyar EU-elnökség női egyenjogúságot előtérbe helyező célkitűzését is.

Az EP-képviselő emlékeztetett rá, hogy Viviane Reding alapjogokért felelős EU-biztos még a magyar elnökség fél évében elő fog terjeszteni egy női egyenlőségi paktumot Európának.

A pénteki eszmecserén, mint mondta, „a mikrorégiók fenntarthatóságának” és sikeres fejlesztésük biztosításának kérdéséhez szeretne hozzászólni. „Nekem azért volt fontos eljönni, hogy elmondjam, Európában egy mélyszegénységet felszámoló programot szeretnénk meghirdetni.” A felszínen ez romaprobléma – tette hozzá -, „de tudnunk kell, hogy az ebben érintettek csak egyharmadukban romák”.

„Holnap mindenképpen amellett fogok érvelni, hogy a krízis okozta károk helyreállítása felé vezető út biztos, hogy az eddig láthatatlan, legszegényebb területekről indítható el” – mondta az MTI-nek Járóka Lívia.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top