Close

A médiatörvény körüli „hajcihő” nem a tényszerűség talaján áll

Minden olyan vádat, amely szerint a Fidesz nem lenne a demokrácia iránt elkötelezett párt, visszautasítunk – hangsúlyozta Kósa Lajos.

Kósa elmondta: a sajtótájékoztatót azért tartották szükségesnek, mert az egész médiatörvény körül kialakult „hajcihő” nem a tárgyszerűség talaján áll, nem az új szabályozás „verte ki a biztosítékot”. Leszögezte: természetesen Magyarországon demokrácia van, érvényesül a szólás-, vélemény-, és gyülekezési szabadság, és ezeket semmi sem veszélyezteti.

A fideszes politikus hangsúlyozta: ma már a napnál is világosabb, hogy a törvény körüli felhajtást a szocialisták gerjesztik. Hozzáfűzte: ezt bizonyítja az is, hogy Göncz Kinga EP-képviselő a European Voice című lapban eljárást szorgalmaz Magyarország ellen a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelye alapján.

Kósa idézte Verner Langen EP-képviselő egy európai parlamenti vitában elhangzott szavait, miszerint a médiatörvény ürügyén zajló kampányt a tavalyi magyarországi választások vesztesei indították el, és ők szervezik. Hozzátette: az akkori vitában ezt nem is cáfolta senki.

Kizárólag jogtechnikai kifogásokat fogalmazott meg a Bizottság

Az Európai Bizottságnak a médiatörvény ügyében tájékoztatást kérő levelével kapcsolatban a politikus kiemelte: a levél egyáltalán nem tükrözi azt a felháborodást, amit a szocialisták láttatni akarnak. Hozzáfűzte: pusztán három jogtechnikai kérdésben fogalmazott meg a bizottság kérdéseket, azok semmilyen módon nem érintik a sajtó- és szólásszabadságot. 

Az egyik ilyen kifogás a kiegyensúlyozottság követelményével kapcsolatban azt veti fel, hogy az általános követelmény lenne, azonban – hívja fel a figyelmet a fideszes politikus -, az csak a hírközlésre vonatkozik. Véleményt továbbra is bárki szabadon megfogalmazhat – teszi hozzá. Tehát a lekérhető szolgáltatások esetében is csak abban az esetben kell megfelelni a kiegyensúlyozottság követelményének, ha hírtartalmat szolgáltatnak. 

A másik kifogás a nem hazánkban bejegyzett médiacégek büntethetőségére vonatkozik, ami – mint Kósa fogalmazott -, szintén jogtechnikai kérdés. A harmadik médiatörvénnyel kapcsolatos kifogás a regisztráció ügyét érinti, ami szintén nem új gyakorlat az unióban, Portugáliában, Lengyelországban és más tagországokban is ismert az eljárás – szögezte le.

A politikus kifejtette: a levél elolvasása után egyértelműen látszik, hogy az abban megfogalmazott kifogások nem támasztják alá azt a felhajtást, ami az Európai Unióban és a Parlamentben folyik a törvény ellen, és hogy ez egy mesterségesen „felhabosított” kampány. Semmilyen jel nem utal arra, hogy a mi médiatörvényünk a szólásszabadságot veszélyeztetné – szögezte le. A tények alapján már látszik, hogy ezt az ellenkampányt a szocialisták szervezték, mert nem tudnak belenyugodni választási vereségükbe – hangoztatta a Fidesz alelnöke, hozzáfűzve: nyílván az is mellbe vágta az MSZP-t, hogy a tájékoztatást szolgáló hírműsorokban kiegyensúlyozott lesz a tájékoztatás.

Mindezek mellett Kósa kiemelte: a kormányzó pártszövetség fenntartja azon álláspontját, hogy a média újraszabályozására megérett az idő, mert nem jó az a törvény, aminek alapján olyan műsorok kerülhetnek adásba akár délután, ami alkalmas egyes népcsoportok lejáratására. Mi azt állítjuk, hogy a Mónika Show vagy a Győzike Show többet ártott a magyar cigányság megítélésének, mint hat Magyar Gárda együttesen – hangsúlyozta a politikus. 

Már 14 ezren csatlakoztak az Elég! Facebook-os oldalhoz

Kósa Lajos felszólított a szocialistákat, hogy hagyjanak fel azzal a gyakorlattal, hogy saját hatalmuk visszaszerzése, vagy a hatalomba való visszatérés reményében lejárassák az országot. Ezzel összefüggésben a politikus úgy fogalmazott: ezért indítottuk el múlt héten a Facebook-on az Elég! című oldalt, ami, pontosan arra hivatott, hogy demonstrálja, mennyire elegük van az embereknek az MSZP hazugságáradatából. Az oldalhoz már több mint 14 ezren csatlakoztak – jegyezte meg a Fidesz ügyvezető alelnöke.

 

Lásd még: Amit a kormány el akart titkolni: Neelie Kroes levele  

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top