Close

Nem tetszik az EBESZ-nek a médiatörvény

Az új magyar médiaszabályozással kapcsolatban különösen problematikus az, hogy az új médiahatóság kizárólag olyan tagokból áll, ,,akiket a kormány támogat”; ez alááshatja a média pluralizmusát – mondta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet sajtószabadság-képviselője, miután a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral egyeztetett az új magyar médiatörvényről. Dunja Mijatovic a Kovács Zoltánnal közösen tartott nemzetközi sajtótájékoztatón ugyancsak problémás pontnak nevezte, hogy az új médiatörvény nem támogatja a közszolgálati média függetlenségét, és aggályosnak tartja a médiatanács tagjainak 9 évre szóló mandátumát is.

Kovács Zoltán azt mondta, az EBESZ-képviselővel konstruktív párbeszédet folytatott, a félreértések egy részét sikerült eloszlatni. Hangsúlyozta: a médiaszabályozás körüli vitát, az eszmecserét vissza kell terelni a józan ész és szakmai vita terepére.
 
A bécsi székhelyű nemzetközi szervezet médiaügyekben illetékes képviselője – aki az utóbbi hónapokban többször bírálta az új magyar médiaszabályozást – elmondta: az államtitkárral folytatott egyeztetésen megállapították, egyaránt fontos értéknek tartják, hogy a média szabadsága minden demokratikus társadalom része. Ezt üdvözölte, de hozzátette, a médiára vonatkozó kötelezettségvállalások tekintetében nézeteik több ponton eltérnek.
A bosznia-hercegovinai EBESZ-képviselő reményét fejezte ki, be fog bizonyosodni, hogy a magyar kormány támogatja a média szabadságát. Mint mondta, egy médiatörvénynek nem korlátoznia, hanem szabályoznia kell a véleménykifejezés szabadságát.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top