Close

A 14 éves Rapport Richárd méltó ellenfele volt a sakkolimpikonnak

Jelentős sakk-eseménnyel kezdődött az új esztendő a 14 éves Rapport Richárd számára. Január 4-11-ig ugyanis Szombathely adott otthont annak a különleges versenynek, ahol a Wienerberger támogatásával a világ legfiatalabb nemzetközi sakk nagymestere nyolc partiból álló összecsapást vívott a 2006-tól olimpiai válogatott Balogh Csabával. A nyolc napon át tartó FIDE Élő-pontszerző párosmérkőzés kiegyenlített erőviszonyokkal zajlott, Csaba rutinját Ricsi fiatalos hévvel kompenzálta. A meccsek alatt a fiatal versenyző jól taktikázott, több lépésével meg tudta lepni ellenfelét. A meccs végeredménye 4,5-3,5 lett Balogh Csaba javára.
Rapport Richárd ugyan még csak 14 éves, de fiatal kora ellenére már jelentős sikereket könyvelhet el. A párosmeccs eredményei is azt mutatják, hogy egy felnőtt, jóval nagyobb rutinnal rendelkező olimpikon ellen is nagyon magas színvonalon tud teljesíteni. Előrelépéséhez mérföldkőnek volt tekinthető ez a megmérettetés.
A versenyen Rapport Richárd 3 Élő pontot szerzett, így Élő pontjainak száma 2534-re emelkedett.
A következő erőpróba Ricsi számára január végén a gibraltári nyílt torna, majd az Európa-bajnokság lesz, ahol a mostani párosmeccsen megszerzett tapasztalatait is várhatóan kamatoztatni tudja majd.
A párosmérkőzés végeredménye:
Rapport Richárd – Balogh Csaba 3,5 – 4,5 (0 – 1, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Rapport Richárd 2009-ben lett nemzetközi mester, majd Lékó Péter és Polgár Judit korrekordját is megdöntve, még 14 éves sem volt, amikor nemzetközi nagymester lett. Ekkor teljesítette ugyanis fantasztikus eredménnyel az ehhez szükséges 3 nagymesteri normát. Így az örökranglistán a világon az 5. helyen, míg korosztályában a világranglistán az 1. helyen áll. Jelenleg a szombathelyi Haladás Klub csapatában játszik.
A 23 éves Balogh Csaba a magyar ranglista ötödik helyezettje. Háromszoros olimpikon, 2006-ban ötödik, 2008-ban nyolcadik volt együttesünkkel, míg a 2010-es sakk olimpián negyedik helyezést ért el a válogatottunkkal. Az egykori korcsoportos Európa-bajnok 2005 óta válogatott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top