Close

Új gázárszabályozás

2011. január 1-je a korábbi évektől eltérően új lesz a tekintetben, hogy a lakosság nagy részénél egyáltalán nem emelkedik a gáz ára, 1200 köbméteres fogyasztásig a kormány fenntartja az ármoratóriumot. A 2011. január 1-jétől életbe lépő rendszerrel a kormány célja garantálni, hogy a kevésbé tehetős rétegek, a nagycsaládosok és a nyugdíjasok terhei ne emelkedjenek.

A fogyasztók 57%-ánál (1200 köbméter fogyasztásig) egyáltalán nem változik a gáz ára. A fogyasztók 9%-ánál (1200-1500 köbméter között) is csupán minimális 0,7%-os növekedés várható. Ebbe a két kategóriába (tehát a fogyasztók összesen 66%-ba) esik a nyugdíjasok és az átlagos lakást fenntartó magyar családok tetemes része.  
A többi (1500 köbméter fölötti) fogyasztó esetében sem éri el sehol az árnövekedés a kétszámjegyű mértéket.
Ezzel kapcsolatban fontos azt is tudni, hogy 2011. április 30-ig nem változik a jelenlegi gáz- és távhő ártámogatási rendszer.
Azok a szociálisan rászorultak, akik 2010-ben jogosultak voltak az energiaár támogatásra 2011. április 30-ig automatikusan jogosultak maradnak, vagyis nekik januárban ez ügyben nincs szükség ügyintézésre.

Megjegyezzük, hogy 2011 szeptemberétől azonban megváltozik az energiaár támogatási rendszer, beépül a lakásfenntartási támogatásba, és hagyományos fűtésre (pl. szén és fatüzelésre) is igénybe vehető lesz, áprilist követően új kérelmek beadására lesz szükség, amelyeket az eddigi gyakorlattól eltérően az önkormányzatok fognak elbírálni.
A fentieknek megfelelően a kormány 2010. december 31-ről 2011. április 30-ig meghosszabbította a lakossági vezetékes gáz árának a támogatását, és meghatározta az ehhez tartozó, támogatott gáz mennyiségét is – az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg (MK 2010. 198. sz., ill. a 240. számban.)
2010 év végéig – a teljes évre szóló – gázár-támogatás legfeljebb 68 ezer megajoule-ra (MJ) szólt, de a nagycsaládos háztartásokban 138 ezer megajoule volt a támogatott fogyasztás felső határa. 2011 év első napjától április végéig a támogatott mennyiségek: 40.800, illetve 81.600 megajoule. A csökkenés 40 százalékos, viszont nem 12, hanem csak 4 hónapra szól. Gáztérfogatban számolva a kisebb szám közel 1.200, míg a nagycsaládosoké 2.400 köbmétert jelent.
A 2011. január 1-től módosított szabályozás a sávos rendszer mellett bevezeti a nagycsaládosokat megillető kedvezményt (nagycsaládos az a háztartás, amelyben három vagy több gyermek után – gyermekenként – 16 ezer forint családi pótlékot kapnak a szülők, egyedülálló szülő esetén a gyermekenkénti családi pótlék 17 ezer forint), amit a három vagy annál több gyermeket nevelő család, vagy nevelőszülő vehet igénybe. A kedvezmény mértéke három gyermekig 200m3/év gyermekenként, a negyedik gyermektől pedig gyermekenként 300m3/év. Az önálló felhasználási hellyel, fogyasztásmérővel rendelkező nagycsaládos háztartás a kedvezményt „természetben” kapja meg, azaz a fentiekben bemutatott sávos rendszerrel összhangban a kedvezményes árú 1200 m3 fogyasztási földgáz-mennyiség növekszik meg a kedvezmény szerinti mennyiséggel.
Az önálló számlával, fogyasztásmérővel nem rendelkező lakásokból álló lakóépületben (társasházban, lakásszövetkezetben) élő nagycsaládos háztartás a fenti kedvezményt a társasház, lakásszövetkezet számlájában érvényesített – a gyermekenkénti mennyiségnek megfelelő – mértékű pénzbeli kedvezmény formájában veheti igénybe. A kedvezménynek a családhoz történő eljuttatásáról a közös képviselő/igazgatóság köteles gondoskodni a szociális gázár-támogatási rendszerben megszokottakhoz hasonló módon. (Erre vonatkozóan a LOSZ tárca megkeresést kezdeményezett, de válasz még nem ismeretes a megoldásra.)

A nagycsaládos kedvezményre vonatkozó jogosultságot a Magyar Államkincstár kérelemre határozatban állapítja meg. A kedvezmény 2011 januárjától jár majd a nagycsaládos fogyasztóknak. Az igénylőlapokat a Magyar Államkincstár 2011. január 15-ig juttatja el az érintett nagycsaládos fogyasztókhoz, akik a kérelmet a 2011. február 28-ig nyújthatják be a Magyar Államkincstár területileg illetékes kirendeltségéhez, ahol azokat március 31-ig bírálják majd el.
A társasházak, lakásszövetkezetek esetében a lakossági fogyasztók körében érvényes árkategóriák nem alkalmazhatóak, ugyanis a társasházak, lakásszövetkezetek fogyasztása olyan mértékben haladja meg az 1200 m3-es földgáz-mennyiséget, ami összességében a lakossági fogyasztók körében általánosan alkalmazott díjszabások esetén aránytalan árnövekedéshez vezetne. Erre tekintettel a társasházak, lakásszövetkezetek esetében önálló, 4,9 százalékos átlagáremelést biztosító díjszabás bevezetésére kerül sor.
A fentiek miatt a társasházaknak, lakásszövetkezeteknek az 1200 m3 fogyasztásra vonatkozó kedvezmény alóli kivonása nem negatív diszkrimináció, hanem részükre ily módon – speciális díjszabás bevezetésével – valósítható meg az arányos és méltányos árnövekedés.
Egyéb esetekben a támogatás összege, módja nem változik, vagyis ha a család havi jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimum kétszeresét, akkor 0,771 forint/megajoule (26 forint/köbméter), ha a havi jövedelem meghaladja a nyugdíjminimum kétszeresét, de nem haladja meg annak két és félszeresét, akkor 0,278 forint/megajoule (9 forint/köbméter). Ugyanakkor, ha a havi jövedelem meghaladja a nyugdíjminimum két és félszeresét, de nem haladja meg annak háromszorosát, akkor 0,238 forint/megajoule (8 forint/köbméter). A legkisebb öregségi nyugdíj jelenleg 28.500 forint, ez 2011-ben mintegy 1.200 forinttal emelkedik.

www.losz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top