Close

Nem bontják a világörökséget – az LMP gratulál

Az LMP üdvözli, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és az V. kerület nemet mondott a fővárosi világörökség rombolásával járó belvárosi Zeppelin-pláza beruházásra. A párt fővárosi frakciója a kezdetektől ezért küzdött.

A Lehet Más a Politika a projekt nyilvánosságra kerülése óta tiltakozik az ellen, hogy egy megalomán és csak a befektető érdekét szolgáló beruházás miatt lerombolják a belváros szívében álló régi épületeket. Ezt egyöntetűen ellenezték a szakmai és civil szervezetek is, ennek ellenére – a jogi kiskapuk kihasználásával és az V. kerületi fideszes vezetés hathatós támogatásával – a beruházás eddig akadálytalanul haladt előre. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal bontást elutasító határozata nyomán azonban a napnál is világosabb, hogy ennek a torzónak nincs helye a belváros szívében.

Az LMP örül, hogy a KÖH ellenállt a politikai és gazdasági nyomásnak és a bontás ellen foglalt állást. A hivatal indoklásában kimondta, hogy „A műemléki jelentőségű terület … ilyen mérvű átalakítását semmilyen új építészeti minőség ígéretével nem lehet indokolni.” Az állásfoglalás hatására az V. kerületi önkormányzat nem adta ki a bontási engedélyt – az LMP pedig nagyon reméli, hogy ezek után a Rogán Antal vezetette önkormányzat eláll az egyéni érdeket a közérdek elé helyező terv támogatásától.

Az LPM fővárosi frakciója a jövő heti közgyűlésre újra beterjesztette javaslatát a bontással fenyegetett műemléki Fischer-ház védelmének visszaállítására. Felszólítjuk a budapesti fideszes és szocialista képviselőket, hogy felelős politikusként támogassák a főváros világörökségének megóvását biztosító javaslatot.

Somfai Ágnes,

az LMP fővárosi frakcióvezető-helyettese

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top