Close

Pay It Forward (Küldd tovább!)

A Nemzeti Táncszínház és a Fotoklub Zagreb tisztelettel meghívja Önt Vinko Šebrek: Pay It Forward (Küldd tovább!) című kiállítására, amelyet Eifert János fotóművész nyit meg 2011. január 7-én, 18:00 órakor a Kerengő Galériában.

Köszöntőt mond Ivan Bandić őexcellenciája, Horvátország nagykövete.
 
A kiállítás megtekinthető január 28-ig, hétköznap 11:00-18:00-ig, hétvégén 13:00-18:00 között, előadás napokon 21:00 óráig. (Nemzeti Táncszínház, 1014 Budapest I., Színház utca 1–3.)

 
 
Köszöntjük Vinko Šebrek-et 70. születésnapja alkalmából…
A vizuális művészetekkel, köztük a fotóművészettel foglalkozó művészettörténészek mondják, hogy a fotográfia megszületésétől napjainkig az egyik leggazdagabb művészi kifejezőeszköz Közép-Európában. A 20. század első évtizedeiben Pozsony, Prága, Varsó, Budapest, Zágráb és Ljubljana az intellektuális avantgárd gyűjtőpontjai voltak. A közép-európai régióban, több országban és városban működtek olyan műhelyek, amelyek tevékenységükkel, egyéni látásmódjukkal hatással voltak a nemzetközi fotográfiai közegre. Vinko Šebrek (1941-) éppen olyan környezetben érett nemzetközileg elismert alkotóvá, amelyben a haladó hagyományok és a kortárs irányzatok nemes ötvözete érvényesülhetett. Fotográfiai életműve a dokumentációs képektől a sajtófotókon át a művészi felvételekig terjed. Témáit a mindennapi életben, a természetben, az építészetben, a városképekben találja meg, de készít aktfelvételeket, csendéleti képeket és portrékat is. Életművéhez azonban nemcsak fotográfiai tevékenysége tartozik. Behatóan tanulmányozta a híres hazai és nemzetközi fotóművészek munkáit, valamint a vizuális művészetekkel, és a fényképészet történetével, elméletével foglalkozó szakirodalmat is. Írásai, kritikái megjelennek fotómagazinokban és napilapokban, de katalógusokban és internetes oldalakon is. Közösségi szervező aktivitását is érinteni szükséges, hiszen a 150 éves Fotoklub Zagreb elnökeként, majd örökös tiszteletbeli elnökeként sokat tett a fotográfia társadalmi elismertetéséért, a nemzeti és nemzetközi erővonalak dinamikus mozgásba hozásáért. A Zágrábi Szalon főszervezőjeként pedig egy fontos nemzetközi fórum létrehozását és világszerte elismert működtetését segítette.
Köszöntjük Vinko Šebrek-et 70. születésnapja alkalmából, és köszönjük neki, hogy a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájának 94. kiállító-művészeként olyan értéket mutat be, amit mi tekintünk nagy ajándéknak.
Eifert János fotóművész, a Kerengő Galéria művészeti vezetője

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top