Close

Várja Európát a gödöllői lovarda is

Jelenleg „tesztelik” az EU-tagállamok Magyarországra akkreditált nagykövetei által december 10-én már megismert, rohamtempóban felújított tereket – építők, illetve a kastély vezetése részéről minden készen áll a magas rangú vendégek fogadására
 

Befejezték a gödöllői királyi kastélyban az uniós elnökség számos kiemelt tanácskozásának helyet adó lovarda és barokk istálló átépítését, így a szerződésbe foglalt december 31-ei határidőnél két nappal korábban, már szerdán sor kerül az átadásra – közölte a kastély ügyvezető-igazgatója.
 
Gönczi Tibor elmondta: az utolsó simításokkal is elkészültek a gödöllői kastély barokk istállójában, így a terrvezettnél korábbandecember 29-én a Külügyminisztérium rendelkezésére bocsátják a megszépült tereket. Hozzátette: végeztek a berendezéssel és a piperetakarítással is, ezért a hatalmas tanácskozótermet, illetve a kiszolgáló helyiségeket karácsony óta a kastély személyzete is már csak steril védőpapucsban látogathatja.
Jelenleg „tesztelik” az EU-tagállamok Magyarországra akkreditált nagykövetei által december 10-én már megismert, rohamtempóban felújított tereket – tette hozzá, hangsúlyozva: az építők, illetve a kastély vezetése részéről minden készen áll a magas rangú vendégek fogadására. Január 3-ától a Külügyminisztérium „veszi kézbe” a megszépült kastélyrészt – ekkortól helyezik el például a dekorációt, s szerelnek be minden egyéb, a rendezvények zavartalan lebonyolításához szükséges eszközt. A lovardát az EU-elnökség első gödöllői tanácskozásának idején, január 13-án próbálják ki „élesben” – közölte az igazgató.
A december 10-ei nagyköveti vizit után Gönczi Tibor azt is elmondta hogy míg a plenáris ülések helyszíne a mindössze 4 hónap alatt átépített, 638 négyzetméteres, egy légterű lovarda lesz, addig a kétoldalú tanácskozásokat abban az 5-6, viszonylag kisméretű teremben folytathatják le az EU-tagországok küldöttei, melyeket kifejezetten erre a célra alakítottak ki.
Az igazgató beszélt arról is, hogy a Gizella-szárny földszintjén és félemeletén az uniós országok titkárságai, valamint irodák kapnak helyet.
A januárban kezdődő EU-elnökségi tanácskozások szüneteiben, illetve a röpke pihenőidőkben igény szerint kulturális programokkal szórakoztatja a vendégeket Gödöllő városa, valamint a kastély vezetése. Elsősorban 15-20 perces kastélybeli attrakciókra, például koncertekre, rövidebb, a barokk színházban sorra kerülő kamaradarabokra számíthatnak az érdeklődők, de ha kérik, akár lovasbemutatóval vagy konflisozással is elő tudnak rukkolni.
A gödöllői királyi kastély a múltban is több alkalommal adott teret magas szintű találkozásoknak. A XX. század második felében hányatott sorsú épületegyüttes felújítása a 80-as, 90-es években kezdődött, de igazi lendületet csak a közelmúltban vett, amikor több mint 3000 négyzetméternyi műemléki területet rekonstruáltak, és a több mint öthektáros parkot is újjávarázsolták – köszönhetően az EU 900 millió forintos támogatásának. A helyi önkormányzat 100 millió forinttal járult hozzá a nagyszabású munkálatokhoz.
Forrás: hirado.hu/MTI
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top