Close

Regisztrációval megúszható a kerékbilincs után járó büntetés

Mindössze egy mobilszámot, illetve egy e-mail címet kell ehhez megadni.
Újévig már nem kell parkolási díjat fizetni az autósoknak Budapesten, kerékbilincset viszont az ünnepek alatt is kaphat, aki a tilosban parkol. Amennyiben viszont előzőleg megadja a mobilszámát vagy e-mail címét – vagyis regisztrált ügyfél lesz belőle -, kötelesek értesíteni, mielőtt felraknák a kerékbilincset. Ha 15 percen belül odaér, megúszhatja a bilincselést.
 

 
Kevesen tudják, hogyha az autós előre bejelenti elérhetőségét és a kerékbilincselés elrendelése után 15 percen belül a helyszínre ér, akkor nem büntetik meg. Pedig a jogszabály majd egyéves. Regisztrálni mobilszámmal, illetve e-mail címmel lehet. A regisztráció 2300 forintba kerül, de még azt sem kell minden esetben kifizetni.
„Ha például valaki bejelenti egy gépjármű adásvételét, akkor az adásvételi eljárással egyidejűleg megteheti, hogy bejelenti ezeket az adatokat, és akkor nem kell külön megfizetni ezt a 2300 forintot” – közölte Vadász Tiborné, a Központi Okmányiroda megbízott vezetője.
A büntetés előtt a közterület felügyelet munkatársa ellenőrzi az adatokat. „Az ügyeleten keresztül a gépjárműrendszám megadásával lekéri az adatokat a nyilvántartóból, az ügyeletünk minden esetben online összeköttetésben van a nyilvántartóval. Lekéri az adatot, majd visszajelzi az elérhetőséget. Egy év alatt azonban ilyennel még nem találkoztam” – mondta Miklós István, az FKF szolgálati igazgatóhelyettese.
Előfordulhat, hogy a parkolóőrök tévednek, illetve a rendszerben is lehet hiba, az ilyen helyzetek orvoslására is van lehetőség – mondja a jogász.
„Abban az esetben, ha valaki regisztráltatta magát, és mégis megbilincselik, akkor hiba került a rendszerbe. Ilyenkor bár ki kell fizetni a büntetést, mert különben nem távolítják el a bilincset, de az utóbb visszakövetelhető” – közölte Kovács Kázmér ügyvéd.
Ha az autótulajdonos mégsem érne oda 15 percen belül, akkor marad a 18-20 ezer forintnyi büntetés a kerékbilincs melle.
dunatv.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top