Close

A Mesterházy család karácsonya

Mesterházy Szilvia két gyermek édesanyja, és született feleség. Naprakész mind a közéleti, mind a családi élet kérdéseiben. Az MSZP elnökének felesége elmesélte, családjával hogyan készülődnek a karácsonyi ünnepekre, hogy meghitt élményeket teremtsenek otthonukban.

– Hogyan készül családjával a karácsonyra?
– A karácsonyi várakozás és készülődés örömét szeretném átadni a g yerekeimnek, ami az én gyerekkoromban is meghitté tette az ünnepet, és már a karácsonyt megelőző heteket is. Nálunk az ünnepek a közös ajándékkészítéssel kezdődnek, adventi koszorút készítünk, karácsonyi díszeket gyártunk, mézeskalácsból csillagot, házat sütünk és díszítünk.
     A gyerekek általában kapni szeretnek, de Attila és Kata rácáfol erre, amin magam is csodálkozom. Imádják, ha ők is ajándékozhatnak, ha örömet szereznek a maguk készítette apróságokkal. Persze ezzel nem azt mondom, hogy nem örülnek az ajándékaiknak. Órákon át képesek játszani a karácsonyi ajándékosztás után az új játékokkal. Én az a típus vagyok, a férjemmel ellentétben, aki nem az utolsó pillanatban rohangál az ajándékok után. Persze nekem könnyű, mert nem mások osztják be az időmet.
– Milyen egyedi családi szokásuk van?
– A gyerekek előre lerajzolják, hogy milyen ajándékokat szeretnének a Jézuskától, aki a listáról kiválasztja a megfelelőt. Úgy gondolom, a csodavárás örömét meg kell adni a gyerekeknek egészen addig, amíg csak lehet. Igyekszünk megtartani a karácsony valódi örömét azzal, hogy meglepetést is okozzunk a gyerekeknek. Mialatt feldíszítem a karácsonyfát, a férjem azon dolgozik, hogyan terelheti el a gyerekek figyelmét, általában elfoglalja őket, vagy elviszi őket a játszótérre vagy egy jó nagy sétára.
 
– Mit sütnek-főznek karácsonykor?
 
– Az esetek többségében megbeszéljük, mi kerüljön az asztalra, de ilyenkor illendő olyan menüsort összeállítani, ami mindenki ízlésével találkozik. A mézeskalácsot már előre elkészítjük, és van egy gyümölcsös túrótorta, amit minden karácsonykor elkészítek, mert ez közös kedvenc. Édesanyám mákos és diós bejglit készít olyan mennyiségben, amiből nekünk is bőven jut. Levesként nagy kedvenc a hideg gyümölcskrém leves, de a töltött káposzta is nélkülözhetetlen a fő fogások sorában, az egészben, fokhagymás olajjal megsütött fogassal együtt. A pulykát egészben szoktam sütni, ami bár nagyon időigényes, de annál finomabb.
– Hogyan ünnepelnek?
A szentestét szűk családi körben töltjük . Ekkor zajlik az ajándékozás és a közös vacsora. Karácsony első napját Attila szüleinél, másnapját pedig az én szüleimnél töltjük, ahol ismét szép élményeket jelent az együtt töltött idő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top