Close

Elfogadta a parlament a 2011-es költségvetést

Jövőre a költségvetés hiánya a GDP 2,94 százaléka, 687 milliárd forint lesz – jelentette az MTI.
Az Országgyűlés által csütörtökön elfogadott költségvetési törvény rögzíti azt is: jelenlegi formájában megszűnik a Költségvetési Tanács, helyett új, háromtagú testület jön létre, új jogosítványokkal, titkárság nélkül. Az Országgyűlés 257 igen és 119 nem szavazat mellett fogadta el a 2011. évi költségvetésről szóló törvényt. A törvényt 218 fideszes, 37 KDNP-s mellett két független képviselő – Molnár Oszkár, Pősze Lajos – szavazta meg; 58 szocialista, 44 jobbikos, 15 LMP-s és két független – Ivády Gábor és Szili Katalin – voksolt nemmel. A képviselők döntöttek, hogy kérik az államfőtől a törvény sürgős kihirdetését.
 

A jogszabály kimondja: a 2011. évi költségvetés bevétele 13.151 milliárd forint, kiadása 13 838 milliárd forint, hiánya pedig 687 milliárd forint, ami eredményszemléletben a GDP 2,94 százalékának felel meg.
Az országos nyugdíjbiztosítási alap 3 074 milliárdos bevételi és kiadási főösszeggel nullszaldós lesz. (Az alapot egyébként hagyományosan nullszaldósra tervezik.)
Az egészségbiztosítási alap bevétele 1 370 milliárd forint, kiadása 1 459 milliárd, hiánya 88,6 milliárd forint.
Az általános tartalék összege jövőre 90 milliárd forint, igaz, e tételnek új neve lesz: rendkívüli kormányzati intézkedések.
A kamatkiadások előirányzata 1 052 milliárd forint a törvény szerint.
A magánnyugdíjpénztárakból származó bevétel két soron jelenik meg a költségvetésben. A Nyugdíj Alapba a magán-nyugdíjpénztári átlépők vagyonát átvevő Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból 434,3 milliárd forint bevétel származik, a központi költségvetésbe 94,5 milliárd jut.
A pénzintézetek különadója a 2011-es bevételi előirányzatban 187 milliárd forint, az ágazati különadókból betervezett bevétel 161 milliárd forint.
A végkielégítésekre kiszabott 98 százalékos különadóból a kormány 1 milliárd forint bevételt vár a teljes 1 363 milliárd forintos szja előirányzaton belül. A büdzsé a 2011-ben induló egykulcsos szja-rendszerre épül.
A jövő évi költségvetés rendelkezik arról is, hogy 2011-ben jelenlegi formájában megszűnik a Költségvetési Tanács – az erre betervezett 835,5 millió forintot elvonták -, és új, három tagú, új jogosítványokkal rendelkező tanács jön létre titkárság nélkül.
A büdzsé 22 milliárd forintot biztosít arra, hogy a közszféra dolgozóinak rendszeres nettó keresete ne csökkenjen akkor sem, ha az adó- és járulékváltozások egyébként hátrányosan érintenék őket.
Jövőre visszaáll a választásokon 1 százalékot elért pártok költségvetési támogatása az idei szintre, 223 millió forint pluszt kapnak a büdzsé előző tervezetében lévő összeghez képest, a Fidesz így 1,05 milliárd forinthoz, az MSZP 521,3 millióhoz, a Jobbik 448 millióhoz, az LMP 249 millióhoz, a KDNP 232 millió forint támogatáshoz jut.
A költségvetési vita során megszavazott módosítások a legnagyobb átrendezést a fővárosi és megyei kormányhivatalok létrehozásakor eredményezték. Ezek működtetésére eredetileg 7,5 milliárd forintot tartalmazott a költségvetés. Az összeget az elfogadott módosítás megemeli 80 milliárd forinttal.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a költségvetési expozéban elmondta: a büdzsé három alapfeltételezésre épül: jövőre 3 százalékos gazdasági növekedéssel, 3,5 százalékos inflációval számol és azzal, hogy „nem romlik a külső világ”.
Matolcsy György szerint a büdzsé fordulatokat indít be: az államadósság mértéke jövőre 79-80 százalékról 78 százalék körüli szintre csökkenhet; sikerülhet egyszerre bővíteni a fogyasztást, a beruházásokat és a foglalkoztatást; a jövedelemcentralizáció 3 százalékkal csökkenhet, az adócentralizáció pedig 36 százalékra mérséklődik.
A jövő évi költségvetés három fő eszköze a szigorú költségvetései politika, az adóreform és a szerkezeti reformok.
A nemzetgazdasági miniszter a hosszú távon szükséges lépések között említette egymillió új munkahely létrehozását, azon belül „minél előbb minél többet”. Elmondta: az egymillió új munkahely mintegy ezermilliárd forint többletet eredményezne a költségvetésben, ami „rendbe tehetné” a jelenleg 900 milliárdos hiányt mutató állami nyugdíjkasszát.
Matolcsy György rögzítette: a mindehhez elengedhetetlen szerkezeti reformokat a kormánynak jövő év kora tavaszán – konzultációkat követően – ismertetnie kell, „ezt várja saját lelkiismeretünk, az egész világ, az Európai Unió”.
A tervezetthez képest nőtt a jövő évi büdzsében a 2012-es költségvetési belső tételek hiánya és felére csökkent a 2013-as elsődleges egyenlegcél: a törvény szerint a 2012-es belső tételek hiánya legfeljebb 5.356,090 milliárd forint lesz (eredetileg 4.940,450 milliárd forintot terveztek), 2013-ban az elsődleges egyenlegcél 245,593 milliárd forint lesz a tervezett 499,629 milliárd forint helyett.
MTI-napi.hu
Kép: OrientPress Hírügynökség/archívum
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top