Close

Századvég: Változatlan fölénnyel búcsúztatja az évet a Fidesz

A többszörös Fidesz-fölény nem változott, az ellenzéki pártok egyike sem került közelebb az év végére a váltópárti helyzethez.
 

 
A tipikusan választási időszakon kívüli helyzet és a karácsonyi készülődés miatt az év utolsó hónapjában tovább csökkent a választási hajlandóság a felnőtt lakosság körében. A választókorúak 52 százaléka menne el voksolni, ha a parlamenti választásokat most vasárnap rendeznék.
A pártok támogatottságában a Századvég nem mért trend-változást. A Fidesz-KDNP a teljes lakosság körében 43 százalékon áll (-2 százalékpont), az MSZP szimpatizánsainak aránya nem változott az elmúlt egy hónapban (12%). A Jobbik globális támogatottsága 7 százalékos (-1 százalékpont), míg az LMP-t továbbra is a parlamentbe jutási küszöb alatt mértük (4%). Az emberek 3 százaléka nem a jelenlegi parlamenti pártokat juttatná az országgyűlésbe, 31 százalékuk pedig nem tudta, vagy nem árulta el (+3 százalékpont) kit favorizálna a feltételezett voksolás során.
A biztos szavazó pártválasztókat nézve is jelentős (közel négyszeres) a Fidesz-KDNP előnye a második legerősebb MSZP-hez képest. A kormányzópártok ebben a dimenzióban 65 százalékon (-1 százalékpont), a szocialisták 17 százalékon (+2 százalékpont) állnak. A választásukban biztos szavazók 10 százaléka adná voksát a Jobbikra (-1 százalékpont), 5 százalékuk a LMP-t juttatná a parlamentbe (-1 százalékpont), 3 százalékuk pedig parlamenten kívüli pártra szavazna.  
A kutatás módszertana
A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2010. december 15-20. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna
szazadveg.hu
gondola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top