Close

Komoly döntésekre készül Orbán

A januárban induló soros magyar uniós elnökség számos kérdésében már tisztán látni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök azután, hogy megbeszéléseket folytatott Budapesten Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács elnökével.
 

 
Itt említette például a februári energiapolitikai csúcsot, illetve a szerződésmódosítást. Megfogalmazása szerint közel vannak ahhoz, hogy az utolsó vonásig tisztázzák az európai szemeszter intézményének beindításával kapcsolatos kérdéseket is.
Orbán Viktor szerint egy „párját ritkító félév” előtt áll az Európai Unió, olyan komoly döntéseket kell majd meghozni, amelyek korábban évek alatt sem születtek meg. Azt leszögezte, hogy a magyarokat ez nem rettenti vissza a munkától, a magyarok ugyanis válságkezelésben a legjobbak. Herman Van Rompuy a sajtótájékoztatón céljának nevezte a szoros együttműködést és mint mondta, kedvező benyomásokkal tér vissza Brüsszelbe.
A magyar miniszterelnök kiemelte, hogy az elmúlt hónapokban mind a 26 tagállam vezetőjével tárgyalt, így pontos képe van arról, hogy mik az elvárások. Emellett Magyarország a váratlan eseményekre is igyekezett felkészülni, már amennyire lehet – tette hozzá. Itt említette, hogy Magyarországon az elkövetkező időszakban nem lesznek választások, így a magyar kormányzat a rövid távú politikai szempontokat mellőzve, a presztízst teljes egészében kiiktatva, kizárólag a munkára tud összpontosítani.
Herman Van Rompuy a tájékoztatón szimbolikus jelentőségűnek is nevezte a magyar elnökséget, hiszen mint 2004-ben csatlakozott országot, Magyarországot még sokan újnak nevezik. Szerinte ezt a jelzőt ezután bátran el lehet hagyni. Az Európai Tanács elnöke elmondta azt is, hogy az elnökséget sokan kihívásnak tartják, véleménye szerint azonban ez egy lehetőség.
FH nyomán
gondola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top