Close

Cancun lendületet hozott – a remény megmenekült, a klíma még nem

Cancun, 2010. december 11. – Cancunban a kormányok a reményt választották a félelem helyett, és ezzel a világot egy nehéz, de mégis járható útra terelték, mely a végzetes klímaváltozást megállító globális egyezmény megszületéséhez vezet.
“A folyamatot talán megmentette Cancun, de az éghajlatot még nem” mondta Wendel Trio, a Greenpeace International klímapolitikai igazgatója. “Egyesek már halottnak nyilvánították a folyamatot, ám a kormányok megmutatták, hogy igenis képesek együttműködni és előrelépni egy globális egyezmény létrejötte érdekében.”
 

Ebben az évben a világ az éghajlatváltozás újabb következményeit tapasztalta meg: hőmérsékleti rekordokat, természeti katasztrófákat és közel rekord-mennyiségű olvadást az Északi-sarkon.  Ezért fontos, hogy a jövőre kitűzött tárgyalásokon a dél-afrikai Durban városában ne csak továbblépés történjen, hanem végre létrejöjjön egy ütőképes végső megállapodás.
„Cancunban lendületet vettünk – de még nem értünk célba. A durbani konferencián olyan globális megállapodásra van szükség, melynek segítségével az országok erőteljesen zöldíteni tudják a gazdaságukat és a szennyezők pedig végre számon kérhetők lesznek.”
A kormányok nemcsak hogy elismerték, mekkora szakadék tátong mostani gyenge vállalásaik és az elérni kívánt szint között, hanem azt is kijelentették, hogy a kibocsátás-csökkentésnek összhangban kell lennie a tudományosan megalapozott állásponttal (25-40%-os csökkentés 2020-ig) – és hogy a globális hőmérsékletemelkedést 2°C fok alatt kell tartani.
A szegényebb országok klímavédelmi intézkedéseinek finanszírozásához a kormányok létrehoztak egy klíma-alapot, ami alapvető szükségességű a globális éghajlatvédelemhez. Remélhetőleg a következő lépésre – a szükséges források megteremtésére – sem kell tovább várni.A Greenpeace határozott véleménye szerint mivel elsősorban a fejlett, iparosodott országok felelősek a klímaváltozásért, annak következményeit pedig túlnyomó többségben a szegény országok viselik, ezért a méltányosság és a szolidaritás jegyében kell a kérdéshez állni.
A cancuni tárgyalások egy másik fontos pontja volt annak a mechanizmusnak a megvitatása, amely a trópusi esőerdők védelme mellett az őshonos népek, valamint a biodiverzitás védelmét is biztosítja. A REDD (1) megállapodás megkerül néhány kulcskérdést, amelyeket a következő hónapokban pontosítani, illetve komolyabban venni kell.
Többet is el lehetett volna érni Cancunban ha nem érvényesül az Egyesült Államok, Oroszország és Japán negatív hatása. Igen sok kárt okozott, hogy ez utóbbiak a Kiotói Egyezmény folytatása ellen érveltek. Az USA eleve gyenge kibocsátás-csökkentési vállalásokkal érkezett Mexikóba, s annak ellenére, hogy a legnagyobb gáz-kibocsátó, még így is számos területen sikerült felvizeznie a megállapodást, ily módon veszélyeztetve az összejövetel kimenetelét.
„Minden egyes kormányra sok tennivaló vár most. Ahhoz, hogy be is tudják tartani a friss vállalásokat, meg kell duplázniuk erőfeszítéseiket a kibocsátás-csökkentés terén. A civil társadalomnak most az a feladata, hogy a világ minden táján nyomást gyakoroljon a vezetőkre, hogy nemzeti szinten dupla annyi erőfeszítést tegyenek, és úgy érkezzenek meg majd Durban-be, hogy készek a megállapodásra.”
Jegyzetek:
1. REDD – Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation – az erdőirtásból és erdőpusztulásból származó kibocsátások csökkentése
Forrás: greenpeace.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top