Close

Reális alternatíva a kkv-k hitelezésében

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy indokolt volt a Széchenyi Kártya Program kibővítése beruházási és forgóeszközhitellel – mondta Krisán László, a Ka-Vosz Zrt. vezérigazgatója

 
Emlékeztetett arra, hogy a Széchenyi Kártya kibocsátása folyószámlahitellel indult 2002-ben, az idén augusztusban a kormány forgóeszközhitellel, szeptemberben beruházási hitellel bővítette a portfóliót, és a tervek szerint januárban indul az uniós források felhasználásához szükséges önerő egy részét fedező úgynevezett önerő hitel.
Krisán László elmondta: a Széchenyi Kártya forgóeszközhitelt eddig több mint 300-an igényelték, ami azt jelzi, hogy a vállalkozók már tudatosan válogatnak a termékek között. Beruházási hitelre több mint 40 vállalkozó nyújtott be igényét. Ez a konstrukció ugyan némiképpen lassabban indult, mint a korábbi termékek, hiszen szem előtt kell tartani, hogy tíz éves futamidőre vonatkozik a kötelezettségvállalás, valamint a válság hatására a vállalkozások piacai beszűkültek, ami visszavetette fejlesztési kedvüket.
A januárban induló Széchenyi Kártya Önerőhitel beindítása jelentős segítséget ad majd a vállalkozásoknak fejlesztési források megszerzéséhez – mondta Krisán László. Hozzátette: a Széchenyi Kártya Önerőhitel konstrukció elkészült, de a részletekről még egyeztetni kell az Európai Unióval, mivel ez is támogatott konstrukció, ami hozzáadódik a pályázati támogatáshoz.
A Ka-Vosz vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a Széchenyi Kártya termék a bankok számára is fontos, reális alternatíva a kkv-k hitelezésében. A bankok köre jövőre bővülni fog, jelenleg folyamatban van a pénzintézetek pályáztatása, sok a jelentkező, de csak olyan bankokkal szerződik a Ka-Vosz, amelyek a kkv-k finanszírozásában stratégiailag érdekeltek.
A Ka-Vosz dolgozik az Agrár Széchenyi Kártya kidolgozásán, várhatóan jövő év első felében ezt a terméket is meghirdetik – közölte Krisán László. Utalt arra, hogy az agráriumnak szóló Széchenyi Kártya terméknél figyelembe kell venni a mezőgazdasági támogatás uniós szabályozását, amely lényegesen kevesebb mozgásteret ad, mint más szektorok.
A Ka-Vosz adatai szerint a Széchenyi Kártya indulása óta 850 milliárd forint hitelt helyeztek ki, 187 ezer vállalkozó igényelt, és mintegy 140 ezer kapta meg a kártyát. Az idén 130 milliárd forint hitel került ki a Széchenyi Kártya termékeivel, köztük az új konstrukciókkal is, és van köztük olyan vállalkozás is, amely mind a három meglévő Széchenyi Kártya konstrukciót igénybe veszi.
(MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top