Close

Rekord közeli vízállás lehet a Tiszán

Rekord közeli vízállásra számítanak Észak-Magyarországon, a Tisza felső szakaszán a vízügyi szakemberek. Egy nap alatt három méterrel emelkedett a vízszint. A Szamos és a Bodrog is árad, és a belvízzel elöntött területek is növekedtek. Nyíregyházán és Újfehértón kitelepítésekre is szükség volt, több mint ötszáz házat védenek homokzsákokkal.

 
Nyíregyháza külterületén már több családnak, körülbelül húsz embernek kellett hagynia az otthonát a belvíz miatt. Több mint félezer házat veszélyeztet a víz. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összeült a védelmi bizottság és felkészültek egy nagyobb létszámú kitelepítésre, több városban befogadó állomásokat jelöltek ki – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak Töttős Györgyi, a katasztrófavédelem szóvivője hozzátéve: 275 településen védekeznek a belvíz ellen. Már csaknem 320 ezer hektárt, körülbelül öt balatonnyi területet borít belvíz, ennek fele mezőgazdasági terület.
Az elmúlt napokban rendkívüli mennyiségű csapadék hullott a Tisza vízgyűjtő területén, ami miatt heves árhullám indult meg a folyón. Tiszabecsnél egy nap alatt három méterrel emelkedett a vízszint, ez csaknem másfél méterrel haladja meg a legmagasabb, harmadfokú készültségi szintet – mondta a Krónikának Láng István, a védekezést koordináló Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője.
Gondot okoz, hogy a Szamoson, a Krasznán, a Túron és a Bodrogon is árhullám vonul végig, ezért a Felső-Tisza térségében tartós, az eddigi rekordhoz közeli áradásra számítnak. A vízügyi szakemberek szerint az árhullám a gátakon belül marad, ahol nincs gát, ott homokzsákokból építenek védvonalakat.
A magyarországi folyók fővédvonalain több mint 1600 km hosszon van árvízvédelmi készültség, 90 kilométeren a legmagasabb szintű.
Az állam veszi át az árvízvédelmi feladatokat
Törvényi szinten 2012-től, de a gyakorlatban már januártól az állam átveszi az önkormányzatoktól a bel- és árvízvédelmi feladatokat – tudta meg a Krónika a környezetvédelmi államtitkártól. Az önkormányzatok jellemzően hitelekből fedezik a bel és árvízi védekezés költségeit. A környezetvédelmi államtitkár szerint bebizonyosodott, hogy pénz és szakemberhiány miatt az önkormányzatok alkalmatlanok a bel- és árvízvédelmi megelőzésre és védekezésre. Az időjárás viszont egyre szélsőségesebb lesz – mondja az államtitkár, a kormány ezért döntött arról, hogy januártól a vízügyi igazgatóságok átveszik a feladatokat az önkormányzatokat és magántulajdonosokat is tömörítő vízitársulásoktól. A tervezési munkákra ötmilliárd forintot adnak a vízügyi igazgatóságoknak – mondta Illés Zoltán.
A vízügyi szolgálatokat hatezer közmunkással erősítik meg jövőre. Bérüket a közmunka programból fizetik. A feladatok átvételéhez jogszabályokat is módosítani kell, ez a folyamat 2012-re zárul le a tervek szerint. Innentől kezdve törvényi szinten is állami feladat és felelősség lesz a vízkormányzás. Pénzt is rendelnek mellé – mondja a környezetvédelmi államtitkár. A tervek szerint átalakítják a termékdíj rendszert. Ebből százmilliárdos bevételre számítanak, amelyből hetvenmilliárd jutna a bel – és árvízvédelmi feladatokra. Ezen kívül központi és minisztériumi költségvetési pénzek és uniós források is rendelkezésre állnak majd.
Arról is döntés született, hogy körülbelül 50-60 millió forintért visszaveszik a valaha volt úgynevezett vízügyi deszantos alakulatot, az Árvízi Belvízi Központi Szolgálatot, amelyet az előző kormány magánkézbe adott. A szervezet száz embere azonnal bevethető lesz harmadfokú védekezésnél.
(Magyar Rádió-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top