Close

A Duna stratégia 3-4 területre koncentráljon!

„Az Európai Bizottság által előterjesztett stratégiai dokumentum is azt igazolja, hogy a Duna stratégia csak az érdekközösség megteremtésével lehet sikeres. Akkor lehet eredményt elérni, ha az érintett uniós tagállamok és a szomszédos országok által előterjesztett több mint 800 projektet sikerül néhány stratégiai célkitűzés köré rendezni. Ilyen stratégiai célkitűzés lehet a hajózhatóság javítása, a vízgazdálkodás, így az árvíz és az aszály elleni küzdelem összehangolása, a közös környezetvédelmi projektek végrehajtása, a gazdasági és kulturális kohézió erősítése. Ezek a célkitűzések azonban sokszor egymással ellentétben állnak, így nehéz lesz összhangot teremteni közöttük. Különösen ellentmondásos az energiapolitikai célkitűzés, hiszen a dunai vízlépcső építése Magyarországon a bős-nagymarosi erőmű kudarca óta tabunak számít” – mondta Tabajdi Csaba, az EP Környezetvédelmi Bizottságának tagja és az EP-ben működő Duna Fórum résztvevője, az Európai Bizottság Duna stratégiáról készített stratégiai dokumentumát értékelve.
 

 
 
„Tovább nehezíti a magyar elnökség dolgát, hogy a Duna stratégia gondolata alig két éve merült fel. Míg az első uniós makroregionális Balti stratégia kidolgozása öt évet vett igénybe, részletek egyeztetését a magyar elnökség fél év alatt szeretné lezárni. A folyamatot tehát rendkívüli módon fel kell gyorsítanunk. Mindez intenzív munkát, és sok figyelmet igényel a magyar elnökség részéről” – hangsúlyozta a magyar európai parlamenti képviselő.
 
Az Európai Bizottság közleményében megismételte, hogy a stratégia megvalósításához az EU nem nyújt külön anyagi támogatást, nem alkot jogszabályt, és nem hoz létre új intézményeket. Tabajdi Csaba szerint ugyanakkor erre nincs is feltétlenül szükség. „A stratégia sikere azon múlik, hogy soros elnökként Magyarország képes lesz-e megegyezést elérni az érintett országok között. Ehhez nagyfokú érzékenységre, a partnerek véleményének meghallgatására és kompromisszum-készségre lenne szükség az Orbán kormány részéről. A magyar szocialista képviselők a rendelkezésükre álló eszközökkel a jövőben is minden támogatást és segítséget megadnak a magyar elnökségnek a Duna stratégia sikeres megvalósításához.”
cimkék: EP delegáció, Tabajdi Csaba, Duna, Duna stratégia
mszp.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top