Close

Büntethetőség 14 év alatt is

Büntethetőség 14 év alatt is: Összhangban van a szabályozás az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével
Belügyminisztériumi állásfoglalás szerint „a társadalomnak, és így a fiatalkorúaknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy lopni nem szabad, a lopás bűn” és senki nem bújhat a fiatalkorúsága mögé
 

 
Teljes összhangban van az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével a magyar szabályozás, hogy 14 év a büntethetőség alsó korhatára – közölte a Belügyminisztérium sajtóosztálya az MTI-vel, reagálva Szabó Máté ombudsman állásfoglalására.
Szabó Máté ombudsman vasárnap közleményben tudatta, hogy vizsgálata során megállapította, több alkotmányos joggal ellentétes a szabálysértési törvénynek az a rendelkezése, amely nem tekinti gyermeknek a fiatalkorút, és megengedi, hogy a fiatalkorúra kiszabott pénzbírságot elzárásra változtassák.
Az ombudsman szerint a jogalkotó figyelmen kívül hagyta, hogy csak büntetőjogi szempontból bír jelentőséggel az, hogy az elkövető gyermekkorú vagy fiatalkorú, gyermekvédelmi szempontból ugyanis tizennyolc év alatt gyermek a gyermek, és amennyiben bármilyen veszélyeztető körülmény – ilyen a szabálysértés elkövetése is – adódik, akkor a gyermekvédelmi rendszernek kell fellépnie.
A Belügyminisztérium sajtóosztálya közleményben reagált a biztos megállapításaira, ebben azt írták: „a társadalomnak, és így a fiatalkorúaknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy lopni nem szabad, a lopás bűn” és senki nem bújhat a fiatalkorúsága mögé.
A jogszabály-szigorítás így egyfajta preventív célzattal is született – szögezték le. Hozzátették: a cél az, hogy ennél a korosztálynál se váljon szokássá a lopás, hogy tisztában legyenek a tetteik következményeivel.
A BM közleményében azt írta, „vissza kell adni az állampolgároknak a közbiztonságba vetett hitüket”, a kormány ezért akart változtatni a korábbi évek gyakorlatán. Az intézkedések azért születtek, mert az országban felborult a rend, kis falvak sokaságában szűnt meg a békés életmód lehetősége – írták.
„A jelenlegi magyar szabályozás azaz, hogy 14 év a büntethetőség alsó korhatára az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével is teljes összhangban van, azaz garantálja az egyezményben foglalt követelmények maradéktalan érvényesülését” – szögezte le a belügyi tárca.
 hirado.hu/MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top