Close

Vörös és fehér – hó fedi a vörösiszapot Kolontáron és Devecseren

Mintegy két hónappal az iszapkatasztrófa után leesett az első maradandóbb hó, és fehérbe öltöztek az eddig vörös devecseri utcák. A közterületek javát már sikerült feltakarítani, de a vörös anyag nem tűnt el az emberek életéből.
 

 
Látszólag már csak a házak falán jelzi vörös folt, hogy meddig ért az árhullám. Azért a hó alól még mindig a vörösiszap virít elő. Igaz ez az autók által felcsapott sárra az utakon, a belvizes réteken felgyülemlett vörösiszapos pocsolyákra, és a katasztrófa kiinduló pontjára, a MAL Zrt. zagytározójára is.
Hosszú hetek munkája árán sikerült csak megtisztítani a gáthoz vezető utat, helyenként több méter vastag vörösiszap-rétegen áttörve most már száraz, méginkább havas lábbal léphetünk a gáton tátongó résbe, ahol mintegy milliónyi köbméter lúgos vörösiszap zúdult a környező tájra.
Ma már béke honol a környéken, és a tározóban is. A még benne nyugvó vörösiszapot is hó fedi, de ha követ hajítunk bele, a vékony hó réteg alol rögtön előfröccsen a vörös anyag.
A tározó falain tovább nő a rés, de már java részt áll a védőgát a tározó körül. A szakértők azt állítják, ha ki is törne, kordában tudják tartani, újabb katasztrófa már nem történhet. A timföldgyár fokozatosan áttér a száraz technológiára, hogy hasonlóan veszélyes hulladékot többé ne termelhessen. A szakértők pedig dolgoznak rajta, hogy a hó elolvadtával újra előtűnő vörösiszapot is eltávolítsák, aztán pedig energianád termelésre fogják a ma még csak kísérleti ültetvényeknek helyt adó termőföldeket. 
 
stop.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top