Close

Magyar országgyűlési delegációval vett részt az ENSZ parlamenti meghallgatásán Gyöngyösi Márton

Az ENSZ 2010. évi parlamenti meghallgatásán részt vett a magyar országgyűlés küldöttségének tagjaként Gyöngyösi Márton, a Jobbik külügyi kabinetvezetője, valamint az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának, és az Interparlamentáris Unió (IPU) magyar csoportjának alelnöke. A gazdasági és pénzügyi világválságról és a kilábalás lehetőségeiről tartott két napos, az ENSZ és az IPU által közösen szervezett New York-i konferencián az ENSZ és az IPU magas rangú képviselői mellett részt vett számos ország ENSZ nagykövete, a Nemzetközi Valutaalap munkatársa, valamint több mint száz ország parlamenti képviselője is.
 

 
A nemzetközi pénzügyi rendszer reformjáról szóló vitában Gyöngyösi Márton felszólalásában rámutatott: a pénzügyi világválságról folytatott diskurzusban általában sok szó esik adókról, árfolyamokról , valutákról, azonban keveset beszélünk a minden idők legnagyobb válságát előidéző bankrendszer és banki hitelezés anomáliáiról, a mérgezett eszközöket felelőtlenül létrehozó és felhalmozó nyugati pénzügyi rendszerről, valamint a káros gyakorlat felett némán szemet hunyó, vagy akár azt aktívan elősegítő kormányzatai politikáról. A magyar tapasztalatokra áttérve a Jobbik külpolitikusa röviden emlékeztetett arra, hogy a nyugati-típusú felelőtlen, óriási profitot felhalmozó bankrendszer kiépülésében oroszlánrésze volt a liberalizálást, privatizálást, decentralizálást hirdető neoliberális pénzügyi intézményeknek, élén a Valutaalappal. A rendszerváltás óta eltelt két évtizedben több banki „konszolidációra” is sor került, a magyar adófizetők így már akár hozzá is szokhattak volna ahhoz a neoliberális gyakorlathoz, miszerint a profitot privatizálják, a veszteségeket pedig államosítják, vagyis az adófizetőkkel fizettetik meg – mutatott rá Gyöngyösi. A világválságna k köszönhetően ez most már nem csak a „periféria” problémája, hanem az egész világé, mondta a politikus, emlékeztetve arra, hogy 2008-2009-ben az EU összesen 3.600 milliárd euró állami támogatást fordított a pénzintézetek megsegítésére. Az EU és a Valutaalap által Magyarországnak nyújtott 20 milliárd euró hitel kapcsán Gyöngyösi elmondta: egyre szélesebb körben elterjedt az a nézet, miszerint a hitel nem a magyar nemzetgazdaság szereplőinek megsegítését szolgálta, csupán a nemzeti bank valutatartalékait hivatott emelni a multinacionális nagyvállalatok magyarországi profitjainak átváltását és kiutalását elősegítendő. Ilyen történelmi előzmények után elvárható-e bármely ország adófizetőitől, hogy a felelősség kérdésének felvetése nélkül hozzájáruljanak a bankrendszer megmentéséhez, illetve az, hogy ne kételkedjenek a nemzetközi pénzügyi intézmények őszinteségében, jóindulatában, és akárcsak egyetlen szavát is elhiggyék a Valutaalap képviselőinek – tette fel a kérdést felszólalása végén a Jobbik politikusa.
Az ENSZ Közgyűlés elnökével, Joseph Deiss-szel, valamint az IPU elnökével, Dr. Theo-Ben Gurirab-bal tartott péntek délutáni közös sajtótájékoztatóján (http://www.unmultimedia.org/tv/webcast/2010/12/press-conference-joseph-deiss-and-theo-ben-gurirab-on-the-joint-parliamentary-hearings.html) Gyöngyösi Márton röviden összefoglalta a jelenlegi magyar gazdasági helyzetet, a válság magyar tanulságait, valamint értékelte a kihívásokra adott kormányzati válaszokat.
jobbik.hu
hir-háttér

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top