Close

Médiahatóság: drágábban és teljhatalommal

Nyáron az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) összevonásából létrejött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az összevonás egyik fő célja átláthatóbb, a szervezeti párhuzamosságokat kiküszöbölő – külön könyvelést, adminisztrációt, üzemeltetést megszüntető –, ezzel költséghatékonyabb rendszer kialakítása volt.
A Médiahatóság így már szerepel a 2011-es költségvetés tervezetében, nézzük meg, mennyivel lett költséghatékonyabb!

Az ORTT 2009-ben 1,2  milliárdot, a frekvenciákkal gazdálkodó NHH 3,7 milliárd forintot, a Műsorszolgáltatási Alap pedig 553 milliót költött a bérekre és a járulékokra, ami összesen 5,45 milliárdot tett ki.
A 2011-es tervezetben ez szerepel.
 
 
 
 
 
Vagyis ennek alapján a NMHH jövőre 7,52 milliárd forintot költhet fizetésekre és a kapcsolódó járulékokra, az öttagú Médiatanács 84 millió forintot, a közmédiumok vagyonát kezelő alap pedig 446,3 milliót költhet személyi juttatásokra és járulékokra.
Summa: 8,05 milliárd forint.
A plusz 2,5 milliárdot Cser-Palkovics Andrásnak és Rogán Antalnak köszöhetik, mivel azt javasolták, hogy a hatóság köztisztviselői státusban lévő, felső- illetve középiskolai végzettségű dolgozóinak 50, illetve 15 százalékos illetménykiegészítését tolják fel 80 illetve 35 százalékra. (Az illetménykiegészítés az alapfizetésük adott százaléka. A köztisztviselői átlagilletmény jelenleg 227 ezer forint.)
Az indoklás: ,,A magasabb felkészültséget, nagyobb tapasztalatot és fokozottabb felelősséget igénylő, többnyire irányítási jogkörben dolgozó munkatársak szakértelme okán kell rendezi az illetmények mértékét.”
Lám, az érettségi milyen sokat számít! 20%-os emelés jár érte…
Persze kell a sok ember, hiszen emberpróbáló feladat lesz minden nap végigszkennelni a teljes magyar internetet, az összes újságot, hallgatni az összes rádiót, nézni az összes tévét …
2011-től a Médiatanács felügyeli mindezt és mindent, a jogsértést milliós bírsággal bünteti, amit azonnal végre kell hajtani. Bíróságon persze meg lehet támadni a határozatot, ha veszít a Médiatanács, akkor vissza kell fizetnie a pénzt …
A hírportálok esetében a szankciókat úgy próbálják betartatni, hogy az internetszolgáltatót is köteleznék – akár a jogsértőnek ítélt portál leállítására. Az országos napilapokat, online hírsite-okat maximum 25 millió, a hetilapokat tízmillió forintra büntethetik, a jelentős piaci részesedéssel rendelkező rádiókat, tévéket akár 200 millióra, a kisebbeket 50 millióra. 
Szóval büntetnek, fizetsz, de perelsz, majd megint megbüntetnek és lekapcsoltatják a szervert. Izgalmasan hangzik.
Főleg, ha megnézzük, kik vannak a Médiatanácsban … 
Nos, a Médiatanácsnak öt tagja van, négyet a Fidesz jelölt, az elnököt, Szalai Annamáriát pedig Orbán Viktor. 
No, ez a narancsszínű csapat lesz az atyaúristen média- és internetügyben. A jó hír az, hogy hála az égnek, a blogoknak nem kell magukat regisztrálni, de sokkal rosszabb hír, hogy a médiatörvény ki fog terjedni a ,,szerkesztett blogokra”: ,,elméletileg, ha ketten szerkesztenek egy blogot, és azon híreket is közölnek, akkor bizony számon lehet majd kérni rajtuk is a szabályokat, ellenkező esetben legfeljebb tízmilliós bírsággal számolhatnak, ami egy blog esetében egyenlő lehet a megszüntetéssel”.
 
Forrás: vastagbor.blog.hu 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top