Close

Aranyos Jakabos

Jakabos Zsuzsanna 400 méter vegyesen szerzett aranyérme méltó lezárása volt az eindhoveni Rövidpályás Úszó Európa-bajnokságnak. A kontinensviadal összes napjára jutott a legfényesebb éremből a magyar publikum számára. Az aranyos Jakabos mellett, a kétszeres győztes Verrasztó Evelyn bronzéremmel búcsúzott Hollandiától. 

Jakabos Zsuzsanna a honfitársnő Hosszú Katinka távollétében elsőszámú favoritként állt rajtkőre a 400 méteres női vegyesúszás fináléjában. A zerge alkatú lány, 200 méter pillangón már bezsebelt egy arany medáliát, s feltett szándéka volt a „leggyilkosabb” úszószám első helyét is megkaparintani. Az előjelek pozitívak voltak, hisz a 21 esztendős pécsi lány második legjobb idővel került a fináléba. Fő számában vagyis pillangón kitűnően kezdett és második helyen fordult az olasz Alessia Polieri mögött. Hátúszásban aztán a papírformának megfelelően átrendeződtek az erőviszonyok, de Jakabos jól bírta a tempót legnagyobb ellenfeleivel Grangeonnal és Segattal. Következett a kritikus mellúszó szám, minden magyar rémálma. Jakabos Zsú azonban hatalmasat úszott leggyengébb számában, s ez a végső győzelemre is reményt adott. Gyorson olyat repesztett, hogy ellenfelei szó szerint csak a lábnyomáig értek. Szenzációs teljesítményével Jakabos Zsuzsanna második aranyérmét szerezte Eindhovenben. A „pillangó kisasszonynak” köszönhetően az összesített éremtáblázaton Magyarország neve mellett immáron hat aranyérem virított. 

De ezzel még nem volt vége az EB-nek. A női 200 méteres gyorsúszás döntőjében két magyarért is szoríthattunk, Verrasztó Evelynért és Mutina Ágnesért. Mindketten bizonyítottak már a kontinensviadalon Evelyn kétszer, Ági egyszer győzött. Ez már amolyan örömfürdőzés volt a lányok részéről, hisz fő számaikban rendre bizonyítottak. A fáradságról nem is beszélve, hisz előfordult, hogy egy-egy döntő között mindössze fél órájuk volt szusszanni. Ennyi idő alatt nem is jut idő másra… A rajtot a német Daniela Schreiber kapta el a legjobban, de 100 méter után már közel egy másodperccel a hazai drukkerek kedvence, a holland Femke Heemskerk vezetett. Az olimpiai bajnok úszó az utolsó ötven méterre már egy testhossznyi előnnyel fordult, s képtelenség volt utolérni. Másodikként, a német Silke Lippok csapott célba. Utánuk következtek a piros-fehér-zöld sapkás lányok. A magyar csapat legeredményesebb versenyzője Verrasztó Evelyn egy bronzéremmel fejezte be az eindhoveni kalandot, míg barátnője Mutina Ági mögötte végezve negyedik lett. 

Négy nap, hat aranyérem. A magyar úszó válogatott minden idők legjobb Rövidpályás Európa-bajnoki szereplésén van túl. Eindhovenből kilenc éremmel térhetnek haza kiváló úszóink. A mérleg hat arany-, egy ezüst- és két bronz. Ünneplésre nem sok idő marad, hisz december 15-e a nyakunkon van. Ekkor kezdődik ugyanis a dubaji Rövidpályás világbajnokság. Lányok-fiúk! Karácsonyi ajándéknak ehhez hasonló éremesőt kérnénk!….

 

400 MÉTER VEGYES, NŐK, DÖNTŐ 

1. Jakabos Zsuzsanna (magyar) 4:29.78 

2. Anja Klinar (szlovén) 4:30.83 

3. Lara Grangeon (francia) 4:30.93

 

200 MÉTER GYORS, NŐK, DÖNTŐ

1. Femke Heemskerk (holland) 1:52.62 

2. Silke Lippok (német) 1:53.96 

3. Verrasztó Evelyn (magyar) 1:54.39 

4. Mutina Ágnes (magyar) 1:54.74

 

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG ÉREMTÁBLÁZATA  

 Ország Arany Ezüst Bronz 

1. Németország 10 8 4

2. Hollandia 9 8 5   

3. MAGYARORSZÁG 6 1 2   

4. Oroszország 5 2 8   

5. Olaszország 4 7 7

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top