Close

Kortárs Drámafesztivál

2010. november 26. és december 4. között kilencedik alkalommal rendezik meg a Kortárs Drámafesztivált Budapesten, több helyszínen, változatlan céllal: a magyar színház legjobbjait bemutatni külföldi vendégeinknek, valamint innovatív külföldi előadásokat kínálni a magyar közönségnek.

 
A hagyományos vendégország-program fókuszában ezúttal az Amerikai Egyesült Államok színháza áll: a szervezők szándéka kísérletező és műfaji határokat feszegető produkciókat megmutatni a nézőknek a Trafó és a MU Színház színpadán.
 
A programblokkban szólókoncertet ad és workshopot vezet Reggie Watts, a tíz oktávnyi hangterjedelemmel rendelkező hip-hop művész, aki a keleti parton szatirikus opera-beatbox előadásaival vált közismert és közkedvelt jelenséggé, majd bejárta az egész világot Sydneytől Kuala Lumpurig.
Négy előadással mutatkozik be New York egyik legprogresszívebb befogadószínháza és produkciós műhelye, a PS122 – Budapesten látható produkcióik az amerikai és a magyar társadalom között keresnek párhuzamokat, és az Egyesült Államok legizgalmasabb színházi kísérleteiből kínálnak ízelítőt.
 
A Kortárs Drámafesztiválon a nézők olyan előadásokat láthatnak, amelyek finoman, a színház eszközeivel reflektálnak az aktuális kis- és nagypolitika eseményeire, miközben a felszínen az amerikai álmot: a csillogást, a boldogságot, a gyönyört kínálják.
 
A magyar programba, melyet a Színházi Kritikusok Céhe felkért tagjai válogattak, olyan alkotók kaptak meghívást, mint Pintér Béla és Társulata, a Szputnyik Hajózási Társaság, az Örkény, a Nemzeti és a Kolibri, valamint a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház.
 
A fesztivál folytatja immár megszokott felolvasószínházi és színházi nevelési programját is, valamint a Krakkói Magyar Központtal együttműködve több napos eseménysorozatnak ad otthont, mely a kortárs lengyel és magyar dráma kapcsolatát vizsgálja, párbeszédét erősíti.
A részletes program hamarosan olvasható.
 
Több mint tíz év, csaknem száz külföldi előadás, több száz külföldi vendég több mint félszáz országból, öt kontinensről – a Kortárs Drámafesztivál Budapest története számokban. Az eredeti cél – a kortárs drámaírás eredményeinek áttekintése és inspirálása – lényegében 1997 óta változatlan, de az évek során jelentősen bővült: a 8. Kortárs Drámafesztivál szándékaink szerint egyrészt az európai drámaírás és színház új, idehaza talán ismeretlen vagy sosem látott útjait, fejleményeit mutatja meg a magyarországi szakmának és közönségnek; másrészt kortárs színházunk mozgását, változásait követve új, progresszív alkotóműhelyeket mutat be a magyar és a külföldi vendégeknek. Vagyis a kortársban is az újat, a progresszívat keressük.
Rendkívül hangsúlyos a fesztivál nemzetközi jellege: bár az eredeti törekvések között is szerepelt a kortárs magyar dráma és színház külföldi meg- és elismertetése, 2005 óta külön projekt, a Visitors’ Programme keretében érkeznek Budapestre nemzetközi színházi szakemberek, neves fesztiváligazgatók, színikritikusok Európából és a tengerentúlról, hogy a kortárs magyar drámaírás és színház legújabb alkotásaira – szervezett programok segítségével – felfigyelhessenek.
A Kortárs Drámafesztivál gerincét három programcsoport: a vendégország-, a nemzetközi és a magyar program adja. Immár hagyománnyá vált, hogy a fesztivál minden évben különös figyelmet fordít egy-egy ország színházi alkotásaira és életére; a 2010-as fesztivál vendége az USA.
Fesztiválprogram

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top