Close

Győri Enikő: az elnökségi program finomhangolása van soron

A kormány a múlt héten elfogadta a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökség programját, jelenleg annak „finomhangolása” folyik – mondta Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten. Az Európai Parlament mindegyik frakciójával tárgyalnak, a legnagyobbak pedig ellátogatnak Budapestre, ahogyan azt a héten az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége is tette – jegyezte meg Győri Enikő. Hozzátette: december elején az Európai Néppárt képviselőcsoportja tesz látogatást Magyarországon.
 

Szerdán a magyar kormány megbeszélést tartott az Európai Bizottsággal, José Manuel Barroso, a testület elnöke „különösen szerencsésnek” nevezte, hogy a kormány ilyen erős felhatalmazás, parlamenti többség mellett láthatja el az elnöki poszttal járó feladatokat – emelte ki. Ez azért is kedvező, mert az EU jelenleg nincs könnyű helyzetben és nincs jó állapotban, így sok feladat és egyre több probléma vár Magyarországra elnöksége alatt – mondta az államtitkár az uniós költségvetéssel kapcsolatos nehézségekre és a körvonalazódó ír válságra utalva.
A kormánynak tisztességgel kell helytállnia, és fel kell készülnie a váratlan helyzetekre. Feltehetően a 2011. évi uniós költségvetéssel is foglalkoznia kell majd a magyar elnökségnek – tette hozzá. Győri Enikő kifejtette: szerdán a kormány az elnökségi program olyan kiemelt témaköreiről tárgyalt Brüsszelben, mint a gazdasági kormányzás, a bővítés, az intézményi kérdések, a kohéziós politika, az energiapolitika, az agrárpolitika és a roma keretstratégia.
Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar elnökséget nem hátráltatják „hiúsági kérdések és pártpolitikai szempontok”, és nincsenek olyan belpolitikai nehézségek, amelyek akadályozhatnák a pozícióval járó feladatok ellátását. Ugyancsak nagyon kedvezőnek nevezte, hogy Magyarország és az EU érdekei egybeesnek.
MTI-gondola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top