Close

„Tízszer akkora károkozás történt, mint a Zuschlag-ügyben”

A VII. kerületre alaposan rájárt a rúd az elmúlt húsz évben. A kerület botrányoktól volt hangos, az önkormányzat kasszájából százmilliós összegek tűntek el. Csak a problémák maradtak. Október harmadikától új korszak vette kezdetét a fideszes irányítás alá került városrészben. A bizalom érezhető, de nagy az elvárás. A megfelelés érdekében kidolgozott cselekvési tervekről Vattamány Zsolt polgármester beszélt a fidesz.hu-nak.
 

Hol tart jelenleg az átvilágítás? Mekkora a kerület költségvetési hiánya?
Az átvilágítás, amit rögtön az átadás-átvétel után elrendeltünk, még nem fejeződött be. Jelenleg a költségvetésben 7,2 milliárd forint az éves hiány, van tehát honnan elindulni. Hosszú távú hiteltörlesztéseket nyög az önkormányzat, az előző vezetés felélt minden lehetőséget, ezért kell átgondolni a struktúrát, újraszabni a kabátot. Azt szeretnénk elérni, hogyha az emberek majd két-három év múlva visszagondolnak arra, hogy milyen állapotok voltak Erzsébetvárosban 2010-ben, akkor egy nagyon komoly kontrasztot lássanak. Elmondhassák, itt igenis érdemleges előrelépés történt.
Az alakuló ülést követően milyen ügyekben hoztak már döntést?
Lecseréltük az összes gazdasági társaságban az igazgatótanácsot, a rászorulók igényeit szem előtt tartva döntöttünk a fűtéstámogatási rendszer átalakításáról. Rengeteg rendeletet kell megalkotnunk, vagy módosítanunk. A leglényegesebb ezek közül a vagyongazdálkodást érinti. Kontrollálatlanul nem folyhatnak ki pénzek. Ennek érdekében nem csak a hivatalt, hanem a teljes intézményhálózatot: a vagyongazdálkodási céget, a szociális ellátó rendszert is átvilágítjuk. Idáig semmilyen szférában nem használták fel hatékonyan a rendelkezésre álló forrásokat. Új, működőképes struktúrát fogunk kidolgozni, hogy változást tudjunk elérni. El fogjuk adni Hunvald Görgy 13, 5 millió forintos hivatali luxusautóját, amit közpénzből vetetett magának, és nem veszünk helyette másikat.
Sikerült felmérniük az ingatlanpanamák által okozott károkat?
Ez az ügy egészen komplex, nemcsak bizonyos nagy értékű ingatlanok értékesítése során keletkezett kára az önkormányzatnak, hanem számos más esetben is. Mindenképpen szimbolikus jelentőségű, hogy polgári peres eljárást kezdeményeztünk a lehetséges elkövetők ellen, és az eltűnt összegből megpróbálunk visszaszerezni annyit, amennyit csak lehet. Az elmúlt években komoly kár érte a kerületet. Erzsébetvárosban tízszer akkora károkozás történt, mint a Zuschlag-ügyben. A Központi Nyomozó Főügyészség egyelőre 642 millió forintnyi összeget lát bizonyíthatónak, de ennél jelentősebb, 1,5 milliárdot meghaladó károkozási kísérlet gyanúja is felmerült. A BRFK jelenleg három ingatlan ügyében nyomoz, ezek a következők: Almássy tér, a Kertész utca 23. szám alatti ingatlan, illetve az Akácos Udvar. Nemcsak ingatlanügyekkel találtuk szemben magunkat, hanem különböző fajsúlyú vétségekkel, a jogosulatlan telefonhasználattól kezdve a fiktív munkavállalói szerződéseken át a jogtalan lakáskiutalásokig. Az előző városvezető gyakorlatilag kénye-kedve szerint annak adhatott lakást, akinek akart. Szeretném leszögezni: innentől kezdve ilyen nem lesz, én, mint polgármester nem fogok lakásügyekben dönteni, nem is tartok rá igényt. Erre van külön bizottság, vannak különböző testületek, amelyek felhatalmazásuk szerint kompetensek az ügyben.
Milyen további problémákkal szembesültek a választásokat követően?
A szocialisták az utóbbi néhány hónapban már teljesen magára hagyták a kerületet, semmilyen téren nem foglalkoztak azzal, hogy itt mi lesz. A Bursa Hungarica pályázatra szeptember 30-ig kellett volna jelentkezniük, nem tették meg. Így 2011-re egyetlen erzsébetvárosi felsőoktatási hallgató sem kaphat ilyen ösztöndíjat. A jövőben saját pénzből is támogatni kívánjuk az ösztöndíjrendszert. Már készül az ezzel kapcsolatos rendelet. Komoly szándékaink vannak az intézményfelújítások terén. Energiahatékony beruházásokat akarunk a közintézményeken belül megvalósítani, például napkollektorok telepítésével. Az épületeket emellett fel is újítjuk. Bízunk benne, hogy ehhez sikerül majd megfelelő támogatásokat szerezni.
Amikor az önkormányzat volt vezetőit bűnszervezetben elkövetett többrendbeli visszaéléssel gyanúsítják meg, akkor a közbizalom érthetően megroppan. Nekünk kell helyreállítani. Erre minden esély megvan, mivel az őszi választások után Erzsébetvárost egy olyan fiatal, makulátlan múlttal rendelkező testület fogja irányítani, amiben bátran bízhatnak az emberek. Az új vezetés nem görgetheti többé maga előtt a réginek a hibáit. Érezzük, hogy megvan irántunk a bizalom, ugyanakkor nagyok az elvárások is. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy képesek legyünk fejleszteni és meghozzuk azokat az intézkedéseket, amiket megígértünk. A személyi garanciákon kívül megpróbálunk intézményes strukturális garanciákat is beépíteni. Most egy olyan döntés előkészítése van folyamatban, hogy a kiemelten értékes ingatlanokat többszörös értékbecslést követően lehessen csak eladni.
Sok lakó vált az ingatlanügyletek áldozatává. Hogyan kívánják őket kárpótolni?
Sajnos örököltük ezt a problémát. A Király utcában például nem egy ház van, amely gyakorlatilag az összeomlás vagy a lakhatatlanság szélén áll. A mi felelősségünk, hogy változzon a helyzet. Megoldásként cserelakást ajánlunk fel a nehéz helyzetben lévőknek, amit állandó jelleggel használhatnak. Erről jövő februárban fog dönteni a képviselő-testület. Ugyanakkor szem előtt tartjuk azok igényeit is, akik meg kívánják venni a lakásukat, vagy el akarnak költözni. A helyiséggazdálkodásra is megfelelő megoldást kell találnunk. Számos üzlethelyiségünk évek óta üresen áll. Nem hoznak hasznot, miközben állapotuk egyre romlik. Meg kell találnunk a módját, hogyan tudnánk őket kiadni. A vagyonkezelő élén változások történtek. Az új vezetés feladata egy olyan koncepciót felvázolni, ahol reálisan hasznosíthatók lesznek ezek az ingatlanok.
A bizalom helyreállításán kívül melyek a legfontosabb céljaik? Mit szándékoznak tenni a közbiztonság és a köztisztaság megteremtésének érdekében?
Első lépésként a képviselőtestület úgy döntött, hogy a rendőrség számára három új gépkocsit fog megvásárolni, erre el is különítettük a megfelelő összeget. A nagyobb biztonságérzet érdekében szeretnénk megduplázni az utcai szolgálatot teljesítő rendőri állományt. Fejleszteni kívánjuk a térfigyelő kamerarendszert, mert a mostani használhatóságával és lefedettségével is vannak problémák. A köztisztaság nagyon lényeges, e téren mindeddig tarthatatlan állapotok uralkodtak a kerületben. A hatékony takarítás megszervezésén kívül, a hajléktalan-problémával kapcsolatban Tarlós István főpolgármesterrel együtt gondolkodunk.
Az Almássy téri Szabadidőközpontot bezárták, a Százház utcai sportcentrumot lebonttatták a szocialisták. Hogyan kívánják pótolni ezeket a közösségi tereket?
Az elmúlt években olyan bizalmi válság övezte a kerületi vezetőket, hogy teljesen kiestek a vérkeringésből; velük már nem volt érdemes tárgyalni. Az önkormányzat ezáltal rengeteg lehetséges partnertől esett el, akik tisztességes befektetők lettek volna. Most ismét felvettük a kapcsolatot azon beruházókkal, akikkel az önkormányzat viszonya korábban megszakadt. Érdekünk, hogy egy új, a tervek szerint kulturális központként is funkcionáló sportlétesítményt építtessünk, költségtakarékos módon. Uszodát is kell építtetnünk, mert volna rá igény.
fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top