Close

Pálinkás: Áprilisban lehet új alkotmány

Megírta a miniszterelnöknek részletesen mindazt, amiről a Magyar Nemzetnek adott interjúban az új alkotmányról elmondott – jelentette ki Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

Annak kapcsán, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetőjének módosított előterjesztése szerint az Alkotmánybíróság dönthet ugyan az alkotmányos alapjogokat érintő kérdésekben, ám a felsorolásból kihagyták a magántulajdon védelmét, így egyes vélemények szerint a magán-nyugdíjpénztári befizetések átirányításáról már nem is mondhat véleményt a taláros testület, Pálinkás leszögezte: a magántulajdon védelme egy alapjog, az Alkotmánybíróságnak ebben biztosan van kompetenciája.

Az elmúlt húsz év során kialakult az alkotmány kapcsán egy gyakorlat. Vannak, akik azt mondják, hogy ez jó, vannak, akik szerint ez rossz, és vannak, akik szerint közepes. Ő ez utóbbiak közé tartozik – árulta el Pálinkás József, aki nem osztja azt a véleményt, miszerint alkotmányellenes hangulat uralkodna bizonyos körökben. Ha valaki megkérdőjelezi a jelenlegi alkotmányt, adja vissza a mandátumát – szólított fel. Az alkotmánynak szabályozni kell a hatalommegosztás rendszerét, a hatalmi ágak szétválasztását, az alapvető jogokat, és az állam működését, felépítését. A preambulumban egy felhatalmazó rendelkezésnek, egy értékválasztásnak, és a magyarság történelmére való utalásnak kell lenni – tette hozzá.

Mint fogalmazott: nem jó, ha minden jogszabály az Alkotmánybíróság elé kerül, és az sem, ha a taláros testület kormányzati kérdésekben dönt. Azt tartja kívánatosnak, hogy jól meghatározott, szimbolikus kérdésekben lehessen népszavazást tartani, de egy 40-60 oldalas új alkotmányról véleménye szerint nincs értelme kiírni.

Kérdésre válaszolva elmondta: reális a tavaszi időpont, áprilisban lehet új alkotmány.

(hirado.hu-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top