Close

Még két évig maradna az energetikai cégekre kirótt adó

További két évig, 2013. január 1-ig maradna az energetikai cégekre 2008-ban kivetett Robin Hood adó, amit az utolsó adóévben, 2012-ben december 31-ig kell megfizetni a parlament előtt lévő, a kormány által támogatott módosító javaslat szerint.
 

 
z adó- és járuléktörvények módosításához benyújtott bizottsági módosító javaslat azzal indokolja a távhőszolgáltatók versenyképesebbé tételéről szóló 2008-ban hozott törvény idevonatkozó paragrafusa hatályának meghosszabbítását, hogy forrást teremtsen a távhőt felhasználó lakóépületek és lakások költségcsökkentő felújításához, így különösen egyedi fűtésszabályozás kialakításához.
Az indoklás szerint a „jelen gazdasági körülmények között indokolt, hogy az adókötelezettség még két adóévben, 2011-ben és 2012-ben, azaz 2013. január 1-ig fennálljon”.
A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről 2008-ban hozott törvény szintén ezzel indokolta az energiaellátók különadóját, amit 2009. január 1-től 2010. december 31-ig kellett volna megfizetni. Az adó a pozitív adóalap 8 százaléka. Ez a törvény határozza meg, hogy energiaellátó a szénhidrogén-kitermelési tevékenységet végző bányavállalkozó, a kőolajtermék-előállító, a jövedéki engedélyes kőolajtermék nagykereskedő, valamint a villamos energiáról és a földgázról szóló törvények hatálya alá tartozó vállalkozások.
Korábbi információk szerint éves szinten mintegy 30 milliárd forint költségvetési bevétel származik a Robin Hood névre keresztelt különadóból.
A napokban törvénybe iktatott válságadót az energiaellátó vállalkozásoknak is meg kell megfizetniük. Az adóalap az éves nettó árbevétel, az adó mértéke pedig 1,05 százalék.
Az adó- és járuléktörvények módosításához benyújtott bizottsági módosító javaslat a fenti, „az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló törvény” módosításaként energiaellátónak tekinti azt a vállalkozást is, amelynek árbevétele legalább öt százalékban abból a tevékenységből származik, amelyet a távhőszolgáltatás versenyképessé tételéről szóló törvényben energiaellátó tevékenységként határoztak meg.
(MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top