Close

Hogy lásd a fát és az erdőt

A Greenpeace Magyarország nemrég elkészítette első, kifejezetten erdővédelmi kiadványát. Bár hazánk nem az érintetlen őserdőkről híres, de – amellett, hogy nálunk is fontos az erdőkkel való kíméletes gazdálkodás – mindennapi döntéseink így is hatással vannak azokra.

Így, a „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elvet követve azzal a céllal állítottunk össze egy útmutatót, hogy mindenki számára hasznos, gyakorlati tanácsokat adjunk arra nézve, hogy hogyan védhetjük meg Földünk erdeit némi hétköznapi odafigyeléssel.

Maga a füzet – közvetlenül a köszöntő után – egy kis papír-történelemmel veszi kezdetét, amiből megtudhatjuk, hogy mit is értünk papír alatt, hogyan születik, és miként végzi gondos vagy éppen gondatlan kezek között. Bölcsőtől a sírig – ami jelen esetben egy kommunális hulladéklerakó – vagy bölcsőtől a bölcsőig – azaz újrapapír. Csakis rajtunk múlik.

A kiadvány számos hasznos és hatékony papírfelhasználást csökkentő módszert tartalmaz, egyikkel, másikkal akár 50%-os megtakarítást is elérhetünk. Ez a legfontosabb, hiszen a legjobb papír az, ami megmarad erdőnek. Ezután a tévhitek és kifogások címszó alatt igazi mítoszrombolást láthatunk, sokan nem is gondolnák milyen hiedelmek és pletykák élnek sokakban az újrapapírral kapcsolatban. Néhány ezek közül sosem volt igaz, másokat szerencsére idővel a technikai fejlődés szüntetett meg.

Mégis mind közül talán a legfontosabb az az útmutató, aminek segítségével a számtalan helyi, és nemzetközi szimbólum útvesztőjében igazodhatunk el. Ha a vásárlót senki sem látja el információval arról, hogy milyen jelekre figyeljen ahhoz, hogy tudatos, zöld döntést tudjon hozni, akkor hogyan várhatjuk el azt, hogy megtegye ezeket a lépéseket? Így hát létrehoztuk a saját kódfejtő miniszótárunkat.

Fontos megjegyezni, hogy maga a kiadvány is újrahasznosított papírból készült, növényi festék felhasználásával, ami a 3000-es példányszámunk esetében a következők megspórolását jelenti: 2 db fa a kivágástól, 2 kg szennyező anyag, 2485 liter szennyvíz, 33 kg szilárd hulladék, 65 kg üvegházhatású gáz, illetve 320 kW energia.

Az erdővédelem ezen módját először néhány egyetemen majd a Szegedi Ifjúsági Napok során igyekezett népszerűsíteni a Greenpeace, de terveink szerint ez csak a kezdete egy átfogóbb kampánynak. Változást szeretnénk elérni hosszú távon nem csak az egyéni felhasználók, de a vállalatok és a hazai könyvkiadás területén is.

A következő lépést azonban még az egyetemek felé tesszük, hiszen  ezek az intézmények maguk is rendkívül nagy papírfelhasználók, emellett pedig olyan helyszínek, ahol számos fiatalt elérhetünk az üzenetünkkel. Szeretnénk egy olyan zöld rangsort létrehozni, amiben évről évre bemutatjuk a legnagyobb egyetemeket abból a szempontból, hogy mennyivel járulnak hozzá erdeink megóvásához vagy éppen pusztulásához.

Reméljük, hogy a most kiadott újrapapír füzet hozzájárul majd ahhoz, hogy sokakban kialakuljon egy felelős és fenntartható gyakorlat, vagy akár csak felmerüljön a kérdés: honnan jött és hová tart ez a – látszólag – hétköznapi tárgy?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top