Close

Lezsák: Súlyos erkölcsi adóssága van nemzetünknek

Felavatták Nagy Szeder István mellszobrát hétfőn Kiskunhalason. A kisgazda, majd magyar függetlenségi párti politikus és helytörténész életútjának máig ható egyik tanulsága a demokratikus értékek feltétel nélküli tisztelete – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a szoboravatón.

 A közlemény szerint Lezsák Sándor felelevenítette, hogy az 1956-os tevékenységéért több mint kétéves börtönbüntetésre ítélt Nagy Szeder István hogyan kapcsolódott be a forradalom eseményeibe. Amikor felkérték, vegyen részt Kiskunhalas vezetésében, ezt ahhoz a feltételhez kötötte, hogy 48 órán belül tartsanak választásokat a városban, oszlassák fel a forradalmi bizottságot és a nemzetőrséget. November 23-án megemlékezést szervezett a forradalom emlékére, 1958-ban a népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés vádjával ítélték el. 1991-ben szülővárosa díszpolgárává választották.

Lezsák Sándor úgy fogalmazott, ez a szoboravató ünnepség is bizonyítja, hogy „súlyos erkölcsi adóssága van önkormányzatnak, kormányzatnak, nemzetünknek azok iránt, akik életsorsukkal, rendíthetetlen küzdelmükkel álltak helyt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc világtörténelmet is formáló napjaiban”. A bronz mellszobor Lantos Györgyi szobrászművész alkotása.
(MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top