Close

2032 a nyomtatott sajtó hazai halála

Ross Dawson aktuális jövendőmondó a nyomtatott sajtó halálát prognosztizálja. Számításaiban a gazdasági fejlettséget, a digitalizáció terjedését és számos más szempontot is figyelembe vett. Az USA-ban 2017-ben, hazánkban 2032-ben köszönt be a vég.

Ross Dawson futurista, vállalkozó, számos könyv szerzője még augusztusban tett egy kijelentést, miszerint Ausztráliában az újságok jelenlegi formájukban 2022-ben már nem fognak létezni. Az utóbbi idők egyik megmondó embereként ismert Dawson jóslata jelentős nemzetközi visszhangot váltott ki, a The Australian mellett a The Guardian, az Editor&Publisher és számos más lap is hosszasan értekezett felvetéséről. Ez késztette Dawsont arra, hogy térképet készítsen arról, mely országban, mikor várható a nyomtatott sajtó halála. Az első áldozat az USA lesz 2017-ben, melyet két évvel később Nagy-Britannia és Írország követ majd. Kanada és Norvégia 2020-ban számíthat a nyomtatott sajtó megszűnésére. A 2030-as évet Németország és Észtország még ugyan megéli, ellenben Szlovákia (2028) és Görögország (2028) már nem, míg Magyarországban 2032-ig nincs félnivalójuk a nyomtatott lapoknál tevékenykedőknek.

A számításokhoz tucatnyi szempontot vizsgált a szakember, a hirdetési piac trendjeitől kezdve a demográfiai mutatókon, a digitalizáció fejlődési irányain és a hatalmon lévő kormányok médiához való viszonyulásán át egészen a gazdasági fejlettségig vagy a fogyasztói szokásokig.

A térkép és a magyarázat is megtekinthető, itt: http://www.futureexploration.net/Newspaper_Extinction_Timeline.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top