Close

Csökkentené a Fidesz a polgármesterek díjazását

   Kósa Lajos, Tarlós István, Kovács Zoltán a hétvégén terjesztette az Országgyűlés elé a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény módosítását.
 

 Ebben a fideszes képviselők azt javasolják, hogy gondolják újra a polgármesteri tisztség díjazására vonatkozó szabályozást, és hagyják el a törvényből azt a passzust, amely kimondja: „a polgármester illetményének, tiszteletdíjának a választást követően megállapított összege a megválasztását megelőző polgármesteri illetménye, tiszteletdíja összegénél nem lehet kevesebb”.
Az előterjesztők szerint ez a rendelkezés szükségtelenül korlátozza a képviselő-testület díjazás tekintetében gyakorolt hatáskörét, valamint komoly korlátot állít a költségtakarékosabb illetmény megállapítás elé. Megjegyzik, hogy a főállású polgármester illetményéről történő döntés a képviselő-testület hatáskörébe tartozik; az illetmény emelésére a törvény ad lehetőséget a testületnek, az alacsonyabb összeg megállapítására viszont nem.
Az előterjesztés egy másik passzusa pedig egyértelműsíti alpolgármesteri tisztség megszűnésére vonatkozó szabályokat. A törvényjavaslat a kihirdetését követő napon lépne hatályba.
(MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top