Close

Tiltott banki egyoldalú szerződésmódosítás

Minimális körben megengedett egyoldalú szerződésmódosítás a fogyasztó hátrányára hitel-és kölcsönszerződés esetén. Az Országgyűlés 2010. október 25-i ülésnapján elfogadta a hiteleseket segítő törvénycsomagot, mely több tekintetben is pozitív, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége által régóta hangoztatott változtatásokat léptet életbe.

A bankok eddig gyakorlata, valamint a fogyasztói panaszok alapján kiderült, hogy a pénzintézetek sokszor saját maguk által önkényesen meghatározott indokokkal, egyoldalúan módosították a fogyasztók hátrányára szerződési feltételeiket. Tették mindezt jogszerűen, hiszen a jogszabályi háttér eddig biztosította számukra ezt a lehetőséget. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége évek óta tiltakozik a hitelintézetek ilyen típusú gyakorlata ellen, és két bank ellen indított közérdekű kereset esetén is felperesként lépett fel annak megállapítása érdekében, hogy azok a fogyasztókkal szemben egyoldalú és tisztességtelen szerződési feltételeket alkalmaznak. 

A törvénymódosítás kimondja az ügyfél számára kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosítás tilalmát. Ez alól a hitelszerződésben meghatározott kamat emelésekor enged már csak meg kivételt, azt is szűk körben és szigorúbb feltételek fennállása esetén. Így a kamat növelését többek közt a jegybanki alapkamat, a refinanszírozási kamatlábak és a pénzpiaci indexek meghatározott változása alapozhatja csak meg.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége teljes mértékben egyetért azzal, hogy a jogalkotó jogszabályban, nem pedig önkéntes vállaláson alapuló magatartási kódexekben szabályozza a hitelintézetek működését, és reméli, a jövőben a bankok is mind a jogszabályok előírásait, mind pedig a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva fognak eljárni.

További információk: Dr. Baranovszky György ügyvezető elnök 06-30-9548-131

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top