Close

Átfogó reformok az egészségügy rendszerében

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium közigazgatási egyeztetésre bocsátotta az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló kormány-előterjesztés tervezetét, melyből kiolvashatóak az egészségügyet érintő jövőbeni változások.
A jelenlegi szabályozás valóban hiányosságoktól szenved. A vonatkozó egészségügyi törvények gyakorlatban való érvényesülése ugyanis rendezetlenséget tükröz, mely rontja a jelenlegi egészségügyi ellátás színvonalát és fogyasztók általi elérhetőségét. Ez pedig a várólisták kialakulásához és a várakozási idők meghosszabbodásához vezetett.

 

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége üdvözli a vonatkozó törvények módosítását, hiszen a javaslat a jelenlegi helyzeten várhatóan javítani fog és felszámolja az előbb említett anomáliákat, javítva az ellátás színvonalát is, valamint a betegek elégedettségét.
Így sor kerül az egészségbiztosítási rendszer megreformálására, ennek célja a beteg- és szolgáltatóbarát rendszer kialakítása. Az egészségügyi oktatás új alapokra történő helyezése szintén célja a tervezetnek. Ennek során az egészségügyi dolgozók magasabb színvonalon történő képzését tűzik ki célul, melynek következtében javul az egészségügyi ellátás minősége. Ez szintén kedvező a fogyasztók számára, amikor az egészségügy szolgáltatásait kénytelenek igénybe venni.

A tervezet szerint a Gyógyszerkönyv fogalmait is pontosítják, valamint a jövőben az Európai Unión kívülről, harmadik országból származó gyógyszerek behozatalához gyártási engedély lesz szükséges. Ezzel kiszűrhető a nem uniós tagállamból származó kétes eredetű gyógyszerek hazai piacra való kerülése.

Ugyanígy változtatnak a gyógyszerek házhozszállításának rendszerén. Ennek következtében a gyógyszerbiztonság megfelelő szintre kerül és elkerülhető lesz az, hogy a megrendelt gyógyszert posta vagy futárszolgálat továbbítsa, mely nem rendelkezik a megfelelő szakmai információval az esetleges fogyasztói kérdések esetén.

További információk: Dr. Kóródy Dávid 06-70-2465-774

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top