Close

Matolcsy: Versenyképesebb állam leszünk

A most beterjesztett adótörvénycsomag megteremti, beállítja a költségvetés, a gazdaság és a társadalom egyensúlyát – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az adóváltozásokról tartott expozéjában, az adótörvények általános vitájában kedden az Országgyűlésben. 

A tárcavezető kiemelte: az adócsomag fő jellemvonásai közé tartozik, hogy elfogadása esetén megéri majd dolgozni, „tisztán, fehéren”, megéri családot alapítani, gyermeket vállalni. Az adóváltozások beruházásra ösztönöznek, egyúttal erősítik Magyarország gazdaságának növekedési képességét – húzta alá.

 

A nemzetgazdasági miniszter szerint a munkát és gyermeket vállalni akarókat segítő egykulcsos szja-rendszer révén az ország Közép-Európa legversenyképesebb állama lesz.

A miniszter elöljáróban rámutatott: a beterjesztett törvénycsomag az ország két akut problémáját próbálja egyszerre orvosolni, nevezetesen azt, hogy egymillió munkahely és egymillió gyermek hiányzik az ország gazdaságából, a társadalmából. Így a javasolt adóváltoztatások elsősorban a munkára és a gyermekvállalásra, gyermeknevelésre ösztönöznek, emellett a magyar gazdaság versenyképességét javítják úgy, hogy egyben a „a tudástőkét” is erősítik.

A nemzetgazdasági miniszter a tervezett változtatások adófilozófiájáról elmondta: az adójavaslatok alapján az adóztatás súlypontja a jövedelmet terhelő adókról a forgalmi, fogyasztási adókra helyeződik át.

A miniszter a mostani adózási rendszer kritikájaként azt fogalmazta meg, hogy a jelenlegi adózás aránytalanságokat mutat, időben „instabil”, túladóztat, és azáltal adóelkerülésre ösztönöz. Ezzel szemben a most beadott adótörvény-javaslatok időbeli stabilitást hoznak, arányos adóterhelést biztosítanak, munkára ösztönöznek, aki tízszer többet dolgozik, tízszer többet keres a jövőben, emellett család- és gyermekbarát lesz az új adózási rendszer.

A nemzetgazdasági miniszter aláhúzta: az szja javasolt 16 százalékos kulcsa a térségben a legalacsonyabb szja-kulcs lesz, ráadásul minden jövedelem, legyen az profit, vagy osztalék, ezzel a kulccsal adózik majd, ha elfogadják a törvényjavaslatokat.

A miniszter arról is szólt, hogy a tervezett szja-változtatásokkal egy legalább 4,5 százalékos emelés esetén egyetlen minimálbéren foglalkoztatott munkavállaló sem jár rosszabbul az adóváltoztatások révén. Az adómódosítások családbarát módon a gyermekvállalást támogatják – emelte ki a tárcavezető. A miniszter arról is szólt: nagyon egyszerű lesz az adózás, az szja-bevallást egyetlen „A4-es papíron” el lehet majd végezni.

(MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top