Close

Csorbítaná az Alkotmánybíróság jogkörét a kormány

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője azt kezdeményezi, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből. Az Alkotmánybíróság ma döntött arról, hogy alkotmányellenes a 98%-os különadó. Lázár János azt mondta: a magánnyugdíjpénztárak ügyében sem lehetne Ab-felülvizsgálatot kérni.

Lázár János emlékeztetett: költségvetési, költségvetés-végrehajtási kérdésekben, központi adónemek, illetékek, vámok, helyi adók központi szabályozását érintően nem lehet országos népszavazást tartani. Ezt kiegészítenék a járulékokkal. A politikus bejelentette: így javasolni fogja az Országgyűlésnek, hogy újra, változatlan tartalommal fogadja el a 98 százalékos különadók rendszerét.

Az Alkotmány rögzíti, hogy nem bocsátható népszavazásra a költségvetéssel, az adókkal, illetékekkel, vámokkal kapcsolatos kérdések, a hatályos nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségek, a népszavazás alkotmányos rendelkezései, az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási kérdések, az Országgyűlés feloszlása, a kormányprogram, a hadiállapot kinyilvánítása, rendkívüli állapot és szükségállapot kihirdetése, a fegyveres erők alkalmazása, a helyi önkormányzati képviselő-testületek feloszlatása, a közkegyelem gyakorlása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top