Close

A színek pszichológiája

A színek nemcsak érzelmeinkre hatnak, de befolyásolják egy-egy helyiség arányait is. Megváltoztathatják a szobák egymáshoz való viszonyát, és ezzel a mi kapcsolatunkat is otthonunkhoz. Egy hosszú, sötét folyosó végét közelebb hozhatjuk, ha azt a falat, amelyre nyílik, meleg színûre festjük. Ez elõreugrik a hûvös hatású keretben, optikailag megrövidítve a teret. Ugyanezt megfordítva épp az ellenkezõ hatást érhetjük el.
Hogy a színek pszichikai hatásait számunkra optimálisan tudjuk felhasználni, érdemes figyelmet fordítani a színpszichológiára. Alapszabály, hogy mindig legyen egy egységesítõ, harmonizáló elem a helyiségek között, a nyílászárók, a szegõléc vagy a padlóburkolat, amely vezeti a szemet egyik helyiségbõl a másikba. Így elkerülhetjük, hogy otthonunk különálló kockákra essen szét. A színekrõl szóló szabályokat soha nem kell szorosan követni, hiszen mindenkire másképp hatnak, és személyenként változik a színpreferencia is, azaz kinek ez tetszik, kinek az, kire ez hat inkább, kire amaz. Az is elõfordul, hogy bizonyos életkorral változik az ízlésünk, így gyerekként jobban vonzódunk a harsány árnyalatokhoz, idõsen jobban kedveljük a tompább színeket.

A fehér ártatlan tisztasága, egyszerûsége a lakás textíliáin – ágynemûkön, függönyökön, terítõkön, törölközõkön – mutat a legszebben, de gyerekszobákban is semleges, egyszerû hatást kelt, és könnyen variálható, kombinálható más színekkel. Idõtlen divatszínként akkor is kiválóan alkalmazható, ha el akarunk rejteni valamit, s akkor is, ha ki akarunk emelni egy-egy dolgot, mert jelenléte észrevétlen tud maradni, mégis mindannyian számolunk vele. 
A sárga jókedvre derít és napfényt lop az életterünkbe, így elsõsorban naptalan, hideg helyiségekbe ajánljuk, ahol kerülni akarjuk a komor zugok érzetét. Minden árnyalata tágítja a teret, így még a legszûkebb helyen is elõnyös.
A narancssárga vidám szín, kommunikációra sarkall, és növeli az étvágyat. Különösen jó hatást fejthet ki nappalikban, és (amennyiben nem fogyókúrázunk) ebédlõkben, konyhákban.
A kékrõl mindannyian a vízre asszociálunk elsõként, így ez az egyik legjobb fürdõszobaszín. Ha nem túl sötét tónusát választjuk, a hálószobák könnyû álomba ringató színe is lehet. Hideg, megnyugtató és elegáns, ezért megfelelõen alkalmazva dolgozószobába is remek választás, fõleg a sötétebb, komolyabb árnyalatai. Ezek szûkítik a teret, a világosak pedig olyan tágassá teszik, mint a kék égbolt. A konyhákban a sötétkék kiegészítõként kedvelt.
A zöld az elegancia, a frissesség, ugyanakkor a nyugodtság érzetét kelti, de egyben a harmónia, a stabilitás és a békesség színe is. A hálóban alkalmazva pihentetõ, békés kisugárzású szobával ajándékozhat meg bennünket. Jól szolgál egyéb pihenésre szánt helyiségekben is, így akár szaunák, uszodák elõterében, vagy a házi konditeremben. A dolgozóban nyugodt alaphangulatot teremt a munkához. Itt is igaz az a tétel, hogy sötétebb árnyalatai szûkítik, a világosabbak tágítják a teret.
A lila sötétebb árnyalatait reprezentatív helyiségekben, hallokban és szalonokban szoktuk használni, elsõsorban ha nagyvonalúságot akarunk tükrözni. Az ünnepélyesség mellett ez a szín egyszerre idegnyugtató hatással is bír, az ilyen helyiségben folytatott tárgyalásokon kevesebb a vita. Világosabb árnyalatai gyerekszobákban, folyosókon, hálóban és akár fürdõben is népszerûek lehetnek. Ez utóbbi célra fõleg orgona és levendulaszín árnyalatai alkalmasak.
A mályva és a rózsaszín a romantika szimbólumai. Helyük a hálóban, illetve kislány esetén a gyerekszobában van.
A piros a szerelem, a bujaság, a szenvedély, de egyúttal az agresszivitás színe is, így amennyire bátran szeretnénk, igyekezzünk olyan óvatosan alkalmazni. Ilyen határozott színnél a kevesebb több, így inkább kis felületen, vagy jelentõségteljes helyeken alkalmazzuk, hogy feldobjuk vele a szobát. Nappalikban, társasági terekben tökéletes választás, mert éberen tartja az embereket, és nem hagyja leülni a hangulatot.
A földszínek (okker, terrakotta, barack, mogyoró- és dióbarnák) a földhöz való kapcsolatunkat erõsítik. Egy kínai mondás szerint ezek a színek „ki- vagy lehúznak az elmédbõl”, s arra motiválnak, hogy az álmainkat kövessük a racionalitás helyett. Ajáljuk szabadba: erkélyre, teraszra, kertbe; nappaliba, hálóba, közlekedõhelyiségekbe.
A fekete elegáns és egyszerû, de nagy felületen ne alkalmazzuk, mert lehangoló hatással bír. Kiegészítõként azonban minden olyan esetben alkalmas, amikor szeretnénk, ha kiugrana egy-egy tárgy a környezetébõl vagy a háttérbõl.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top