Close

Tarlós: Budapest csődközeli állapotban van

Budapest akkora adósságállományt halmozott fel, hogy állami beavatkozás nélkül nem kezelhetők a problémák – jelentette ki a főpolgármester csütörtökön a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában. Hozzátette: a BKV adósságállománya és kötelezettségvállalásai akkora számot jelentenek, mint a főváros kétéves költségvetése.

A források és a kötelezettségek összevetésével finanszírozható-e a város 2014-ig, ezt kell az Állami Számvevőszéknek kideríteni, mert ez jelenleg egyáltalán nem biztos – jelentette ki a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában Tarlós István főpolgármester, aki szerint Budapest csődközeli állapotban van.

Elmondta: a fővárosnak két óriási problémája van, egyrészt a metróépítés finanszírozása, másrészt a BKV, melynek a külső és belső adósságállománya immár olyan mértékű, hogy az egyenesen kezelhetetlen. 

A belső adósságállomány már inkább 600, mint 400 milliárd forint, ha ehhez hozzávesszük a banki adósságot, és a metróépítés költségeit, akkora számot kapunk, mint a város kétéves költségvetése. Ezt a mértékű adósságot a főváros nem képes egyedül kezelni – szögezte le a főpolgármester.

Tarlós szerint az állammal meg kell állapodni arról, hogy bizonyos fővárosi cégeket részben vagy egészben átvesz-e. Ez egy reális lehetőség, csak döntés nincs még – tette hozzá. Hogy a cégeket csak ideiglenesen vagy végleg adnák-e át, az az államtól is függ, ez már a közös munka eredménye lesz – egészítette ki az elmondottakat a városvezető.

 

(hirado.hu-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top