Close

A négy fideszes jelöltből áll majd a médiatanács

A médiatanács tagjait jelölő parlamenti eseti bizottság kormánypárti többsége a négy fideszes jelölt támogatását szavazta meg a hétfői ülésen. Cser-Palkovics András, a bizottság fideszes elnöke szerint szakmai jelölés, szakmai döntés történt. A bizottság ellenzéki tagjai azt mondták: a jelölés bizonyítja, hogy a Fidesznek csak a saját hatalmi szempontjai fontosak. Cser-Palkovics a testület ülése után újságíróknak bejelentette: a bizottság kétharmados többséggel érvényes és eredményes döntést hozott, az Országgyűlés hétfői ülésén megválaszthatja a médiatanács tagjait. A parlament elé hétfőn Vass Ágnes, Kollarik Tamás, Koltay András és Auer János neve kerül.

Hangsúlyozta: a médiatanács négy tagjáról kellett dönteni a bizottságnak, a parlament velük együtt a médiatanács elnökéről, Szalai Annamáriáról is szavaz. A leendő tagokról elmondta, hogy mindegyikük médiával, médiajoggal foglalkozó szakember, akik szerinte szakmai alapon, pártatlanul el tudják majd látni munkájukat. A kormánypárti politikus hozzátette: az új médiarendszer kialakításának legfontosabb célja az volt, hogy a teljesen működésképtelen rendszert működőképessé alakítsák át. Az új rendszer olcsó, átlátható, ellenőrizhető lesz, egyértelmű felelősségi viszonyokat tartalmaz, „senki, egyetlen vezető sem bújhat majd a kollektív felelőtlenség mögé” – fogalmazott. A bizottság ülése után Mesterházy Attila (MSZP) és Karácsony Gergely (LMP) együtt álltak a sajtó elé. Mint mondták, e fellépéssel is erősíteni akarják, hogy hasonló véleményt képviseltek a bizottsági ülésen. Mesterházy Attila elképesztőnek nevezte, ami a bizottság ülésén történt. Szerinte meglepő, hogy négy fideszes jelölt kerül be a médiatanácsba. Ezzel – fejtette ki – a Fidesz nemcsak az ellenzéki pártok javaslatára nem figyelt, hanem saját koalíciós partnere javaslatára sem, a KDNP-vel visszavonatta jelöltjét. A szocialista pártelnök-frakcióvezető szerint a Fidesz egy újabb demokratikus ellensúlyt kíván felszámolni, hiszen a média sokszínűsége demokratikus alapérték. A rossz rendszerre rossz személyi javaslattal is ráerősítenek; a Fideszt csak a saját hatalmi érdeke vezeti – szögezte le. Hozzátette: a Fidesz élt az általa elfogadott törvény általi joggal, ám politikailag, morálisan a döntés elfogadhatatlan. 

Karácsony Gergely szerint az egész jelölési folyamat egyetlen pozitív hozadéka azt volt: kiderült, hogy mik a Fidesz valódi céljai; szerinte a kormánypárt már a látszatra sem ad. Úgy fogalmazott, egyértelművé vált, hogy a Fidesznek csak a saját hatalmi szempontjai fontosak, minden más szempont mellékes. Miért fél a Fidesz ennyire a demokratikus sajtótól és a közvéleménytől a következő években, ha csak olyan médiakörnyezetet tud elképzelni maga körül, amelyet csak Fidesz-káderek irányítanak? – tette fel a kérdést az LMP-s politikus. Leszögezte: a kialakuló médiamodell nem európai, hanem ázsiai, amely ellen minden lehetséges fórumon tiltakozni fognak.

Pörzse Sándor (Jobbik) a bizottsági ülés után megjegyezte: „nem lenne az angol fogadóirodák helyében”. Elmondta: a KDNP, mint a „vérnyúl” visszavonta a jelöltjét, azaz „keményen” képviselte az általa delegált tagot, a meglévő arányok tükrében pedig leszavazták az összes ellenzéki jelöltet, és négy fideszes ül majd a médiatanácsba. Az eseti bizottság pénteken már ülésezett, akkor első körben a törvény szerint az volt a feladata, hogy egyhangún döntsön a jelöltekről. Ez nem sikerült, a második körben – a jogszabály szerint – a bizottságnak kétharmados, mandátumarányos döntést kellett hozni.

A négy tagra pénteken nyolc jelölés érkezett: a Fidesz összesen négy jelöltre tett javaslatot Vass Ágnes, Kollarik Tamás, Koltay András és Auer János személyében, a KDNP Tirts Tamást, a Jobbik Barkó Bélát, az MSZP Jánosi Györgyöt, az LMP pedig Elek Istvánt jelölte.

A 9 évre választott médiatanács öt tagból áll, a parlamenti frakciók négy jelöltre tehettek javaslatot, az ötödik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Szalai Annamária; az Országgyűlés listán szavaz róluk hétfő délután. A médiatanács az NMHH önálló jogi személyiségű autonóm szerve, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogutódja.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top