Close

EP-plenáris ülés

A biológiai sokféleség megőrzéséről, valamint Albánia és Bosznia‑Hercegovina vízummentességéről is vitázik az Európai Parlament az október 6. és 7. között tartandó brüsszeli „mini” plenáris ülésén. A képviselők megemlékeznek emellett a német újraegyesülés huszadik évfordulójáról, valamint felszólal José Ramos‑Horta, Kelet‑Timor elnöke. Napirenden lesz még a 2013 utáni regionális politika is.

EP-állásfoglalás biológiai sokféleségről
 
A biológiai sokféleség megőrzéséről vitázik szerdán a parlament. A plenáris ülésen a Bizottság és a Tanács képviselőivel vitatják meg, milyen álláspontot képviseljen az EU a Biológiai Sokféleség Egyezmény október 18-29-ei nagoyai konferenciáján. A parlament két állásfoglalásról is szavaz csütörtökön.
Közelebb a vízummentesség Albánia és Bosznia-Hercegovina számára
 
Bosznia-Hercegovina és Albánia polgárai még az év vége előtt vízum nélkül utazhatnak az unióba, ha az EP egésze is támogatja a parlamenti szakbizottság ajánlását. Az Európai Bizottság tavaly májusban úgy ítélte meg, hogy a két ország teljesíti a biztonsági követelményeket, ezért a vízumkötelezettség feloldását javasolta.
Nem lesz több a tengeri olajfúrótorony?
 
Az Európai Parlament csütörtökön szavaz egy olyan tervezetről, amely arra szólít fel, hogy – a Bizottság értékelésének függvényében – tiltsák be az uniót körülvevő tengereken az új olajkitermelő tornyok fúrását.
Vita a 2013 utáni regionális politikáról
 
Mi legyen az uniós regionális és kohéziós politika sorsa 2013, vagyis a jelenlegi hosszú távú költségvetés vége után? A képviselők erről kérdezik a Tanácsot és a Bizottságot csütörtökön.
Ünnepi ülés a német újraegyesülés huszadik évfordulójára
 
Európai Parlament október 7-én, csütörtök délben, ünnepélyes ülésen emlékezik meg a német újraegyesülés huszadik évfordulójáról. Az ünnepségen Jerzy Buzek EP-elnök mellett felszólal Lothar de Maiziere, a Német Demokratikus Köztársaság egyetlen demokratikus módon választott miniszterelnöke, valamint Jacques Delors, az Európai Bizottság korábbi elnöke.
Kelet-Timor elnöke az EP-ben
 
José Ramos-Horta, kelet-timori köztársasági elnök október 6-án, ünnepélyes ülésen szól az EP-képviselőkhöz.
2010. 10. 10. – Világnap a halálbüntetés ellen
 
Az Európai Parlament csütörtökön állásfoglalást fogad el a halálbüntetés elleni világnap alkalmából. Az EP számos alkalommal elítélte a halálbüntetés bármilyen körülmények közötti alkamazását, és a kivégzések végrehajtásának felfüggesztését követelte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top