Close

Adatlopás és reklám az iwiwen?

Időről időre felbukkannak olyan „informatikai zsenik”, akik úgy gondolják, hogy rájöttek arra, hogy hogyan oldható meg az, hogy az iwiw-en is látható legyen, hogy ki nézte meg az adtalapunkat. Természetesen most is sokan vannak, akik bedőlnek ennek. Szeptember végén jelentek meg az első ilyen üzenetek az iwiw üzenőfalán, azóta ezzel van tele az egész. A szöveg a következő: „Tudd meg ki nézegeti az iwiw adatlapodat! http://www.bit.ly/9ABgYq”.

Az embernek természetes igénye a kíváncsiság, de ennyire? Sokan ráharaptak erre, de feleslegesen, mert egy újabb csalással állunk szemben. Eddig is voltak ilyen kísérletek. Van egy „ki nézte meg” klub is iwiw-en, ahol linket kapnak a belépők és megtudhatják onnan, hogy ki nézi őket. Aztán volt egy ilyen linkes körlevél, még évekkel ezelőtt, azt letiltotta az iwiw. Ezt az iwiw-megkerülő módszert azért is tartom feleslegesnek, mert, ha az iwiw nem szeretné, hogy legyen, akkor nem is fogja hagyni.

 

Másrészt kit érdekel, hogy ki nézi meg az adatlapját, hiszen az semmit sem jelent a világon. Meg aztán, ha lenne ilyen funkció, akkor meg mindenki azon háborogna, hogy nem tud rajta senkit megnézni, mert akkor az illető tudni fogja, aztán már fel sem megy oda szívesen. A legkézenfekvőbb megoldás az lenne, mint a myvip-nél. A felhasználó szabályozhatja, hogy mikor van „rejtve” és mikor nem. Ez ott, annak a következménye volt, hogy miután megszüntették a „rejtve” funkciót, tömegesen hagyták el a myvipet a felhasználók és rengeteg kamu-adatlap született.

Visszatérve az iwiw témára: szinte azonnal megjelentek a linket támadó üzenetek az üzenőfalon. Olyanokat írtak, hogy ez egy jelszólopó program, illetve, hogy az adott oldal bevétel növekedésre használja a gyanútlanokat. Ez utóbbit úgy teszi, hogy az oldalon elhelyezett reklámok után annyi jutalékot kap, amennyi látogatója volt. Az pedig van bőven, hiszen igazán linkre csalogató volt az üzenet. De kezdjük az elején. Akik rákattintanak a megadott linkre, egy olyan oldalra jutnak, aminek a neve „Szar blog: Csalók, tisztességtelen emberek”. Már itt nagyon gyanús lehetne a helyzet, hiszen igazán árulkodó ez cím. Vagy talán nem így van? Aztán azt kéri a linkküldő, hogy tegyük ki az üzenőfalra, talán, hogy még több látogatót csábítson az oldalára? A következő lépésben azt kérik tőlünk, hogy sok-sok ismerősünknek küldjük el ezt az üzenetet, mert csak így tudnak minket beazonosítani (userID). Aztán, amikor végigcsináljuk a megadott dolgokat és letöltenénk a „csoda-linket”, azt írják ki, hogy a rendszer túlterhelt. Ez egy hárommondatos link, amit egy külföldi tárhelyre tettek fel. Nagyon rafinált, igaz? De, ha jól megfigyeljük a linket, akkor az ez: www.trukk.info/telepites.html. TRÜKK-info! De erre talán nem jöttek rá oly sokan, mert már több, mint kétszáz-ezer látogatója volt az oldalnak.

Tehát egy újabb kamuval van dolgunk, de akinek sikerült megnéznie a látogatóit az élvezze.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top