Close

50. Nemzetközi MegaBörze

Petőfi Csarnok, 2010. szeptember 26., 09.00-16.00 óra

A hazai zenei élet egyik legrangosabb eseményére kerül sor 2010. szeptember 26.-án 10.30 órakor a budapesti Petőfi Csarnokban az 50. Nemzetközi MegaBörze alkalmából. Magyarországon 1996 óta rendezik meg a Nemzetközi Lemez- és CD-Börzéket,  melyek a különféle, zenével kapcsolatos kiadványok (telefonkártyák, bélyegek, könyvek) térhódításával a MegaBörze nevet kapták. Az 50. cseretalálkozó nemzetközi viszonylatban is jelentős eredmény.

 
A magyarországihoz hasonló rendezvény a volt szocialista országokban egyáltalán nem létezik, csak a nyugati államokban. A szomszédos országokból és a világ több részéről (Anglia, USA, Japán, stb.,) érkező gyűjtők anyagai minden alkalommal teltházat vonzanak. Ez a negyedévenkénti börze a szó szoros értelmében kulturális értéket felkutató és megőrző tevékenység. A felhozatalnak még ma is több mint a fele bakelit lemez és a máshol szinte beszerezhetetlen CD-k mellett olyan korabeli fotók, újságkivágások kerülnek elő, melyek láttán sokszor maguk az előadók is csodálkoznak és irigykednek. 
A The Sixties megálmodója és projektmenedzsere, Csabai Mátyás, a Lemezbörze,…plusz  tulajdonos-főszerkesztője. 2006-ban Berki Tamás, Bródy János, Csabai Mátyás, Nagy Feró, Tolcsvay Béla, Szidor László és Varannai István  énekelte a „(nekünk) Így kerek a világ – az elmúlt 60 év” című Szabó Leslie szerzeményt. Ugyanezt a lírai dallamot 2007-ben Bardóczi Gyula, B. Tóth László, Dévényi Tibor, Horváth Charlie, Markó András, Sebő Ferenc, Somló Tamás és Závodi Janó, 2008-ban pedig Debreczeni Ferenc, Dinnyés József,  Környei Attila, Móricz Mihály, Torontáli István , Török Ádám,  Vikidál Gyula adta elő. A csapat posztumusz tagja Orszáczky Jackie. 2009-ben Jenei Szilveszter komponálta a 60-asok dalát. A „The Sexy Sixties” tagjai Heilig Gábor, Huzella Péter, Jenei Szilveszter, Kékes Zoltán, Novai Gábor, Szalay Sándor, Szigeti Ferenc és Vágó István voltak.
 
 
Idén Várkonyi Mátyás a slágerfelelős. „60 vagy 50!” – éneklik efZámbó István, Gryllus Dániel, Kisfaludy András, Szűcs Antal Gábor és Várkonyi Mátyás, vagyis az 1950-ben világra jött hatvanasok.
 
Az első, legendás The Sixties formáció tagjai 1946-ban születtek, ebben az évben 64 esztendősek. Abszolút alkalomhoz illő a Beatlesék dala, a „When I’m 64” Várkonyi Mátyás magyar szövegével. A MegaBörze színpadán a The Sixties ’46 / 64, azaz: Berki Tamás, Bródy János, Csabai Mátyás, Nagy Feró, Tolcsvay Béla, Szidor László és Varannai István énekel.
 
A Börze Awardot 2003-óta adják át olyan énekeseknek, együtteseknek, médiaszemélyiségeknek, akik jelentős mértékben vesznek részt a zenei és egyéb kulturális értékek felkutatásában hazai, illetve nemzetközi vonalon, mindent megtesznek azok ápolása, megőrzése érdekében a jelen és a jövő számára. 2010-ben a Börze Awardot, 70. születésnapja alkalmából – egyben tisztelegve zenei munkássága előtt – Benkó Sándor kapja. A díjat Csabai Mátyás, a Lemezbörze,…plusz  tulajdonos-főszerkesztője adja át.
 
Mint minden rangos eseménynek, így az 50. Nemzetközi MegaBörzének is van hivatalos dala. Jenei Szilveszter szerzeményét („Börze, Börze, MegaBörze”) előadja a Kormorán Memory Band tagjai Szántó Erzsivel és Torma Emesével kiegészülve, valamint minden meghívott sztár, aki személyes részvételével megtiszteli a rendezvényünket, melynek házigazdája B. Tóth László. Az ünnepi tortát Babinyecz Tímea (Miss Universe Hungary 2010) és Barbee (a VIVA Comet 2010 legjobb női előadója) szervírozza. 
A 2010. szeptember 26-ai MegaBörzére a hazai zenei élet valamennyi képviselője hivatalos, nemre, korra és stílusra való tekintet nélkül. A Petőfi Csarnokban a Magyar Posta emlék- és reklámbélyegzőket használva kihelyezett hivatalt működtet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top