Close

Ombudsmani jelentés: visszásságok egy útépítésre kiírt pályázaton

Az ombudsman több visszásságot is talált a Gyált Vecséssel összekötő út megépítésére kiírt pályázaton
Dr. Szabó Máté úgy véli, hogy előzetes lakossági egyeztetés nélkül a jó szándékú fejlesztési projektek során is sérülhetnek az állampolgári jogok.

Egy panaszos szerint a gyáli önkormányzat megtévesztő módon, az érintett lakosság teljes kizárásával indult el a Gyál-Vecsés közötti összekötő út megépítésére kiírt pályázaton. Az út elkészült, de sérült a helyben élők egészséges környezethez való joga és egyéb alkotmányos jogai is – áll a beadványban. A panaszos azután fordult Szabó Mátéhoz, az állampolgári jogok országgyűlési biztosához, hogy másutt évek óta még arra se kapott választ, melyik hivatal vizsgálhatja ki az ügyet.

2007 második felében Gyál város önkormányzata a szomszédos Vecséssel közösen, uniós források igénybevételével útépítésbe kezdett. A szükséges pénzösszeget 90%-ban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség biztosította a Regionális Operatív Program pályázati kiírása alapján. A beadvány szerint az összekötő út átadásáig minimális forgalmú volt a gyáli Mátyás király utca, ahol a panaszos lakik. Az ott élők még az átadás előtt jelezték az önkormányzat illetékeseinek, hogy az új összekötő út hatalmas forgalomnövekedést fog eredményezni, ami hátrányosan érinti az itt élőket. A városvezetés azonban figyelmen kívül hagyta az aggályokat – írta a panaszos. Később, már az út átadása után a környezetvédelmi hatóság mérései igazolták is a lakók félelmeit.

2009-ben a panaszos is és mások is levélben jelezték több hivatalnak, közöttük a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek, az Európai Csalásellenes Hivatalnak, hogy a kiírás szerint az önkormányzatnak az előzetes lakossági egyeztetések dokumentumait, jegyzőkönyveit is csatolnia kellett volna a pályázati anyaghoz, ami azonban nem történt meg.

A rendelkezésre álló dokumentációból és az ombudsmani megkeresésekre adott válaszok alapján Szabó Máté megállapította, hogy az önkormányzat részben figyelmen kívül hagyta a pályázati kiírásban szereplő előírásokat, ami sértette a jogállamiság elvének érvényesülését, a tisztességes eljáráshoz való jogot, sérült továbbá az egészséges környezethez és a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való alkotmányos jog is. Szabó Máté emlékeztetett arra is, hogy bár a panaszos az elmúlt évek során több hatóság segítségét is kérte, gyors, hatékony és megnyugtató intézkedés nem történt, és a felelősséget firtató kérdéseire sem kapott választ.

Az ombudsman felhívta az önkormányzat figyelmét arra, hogy az infrastruktúra-fejlesztéssel összefüggő pályázatok benyújtásakor kiemelt figyelmet fordítson a lakossági egyeztetésekre vonatkozó előírások betartására. Az országgyűlési biztos a környezetvédelmi hatóságot az évek óta fennálló jogsértő állapot mielőbbi rendezésére, a nemzetgazdasági minisztert pedig a konkrét ügyben vizsgálat lefolytatására kérte fel.

Forrás: obh.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top