Close

Feng Shui – A szél és a víz tudománya

Térrendezés, lakberendezés, szemléletmód, tudomány, és még sorolhatnám a különböző kifejezéseket, melyek  jellemzik ezt az ősi kínai művészetet.
Ha belemerülünk ennek a tudománynak mélyebb vizsgálatába, megérthetjük hogyan működik a világ mely körülvesz bennünket. Környezetünk folyamatos vizsgálatával, és a harmónia megteremtésével képesek vagyunk belső egyensúlyunkat stabilizálni, és  a bennünk végbemenő folyamatokat is jobban követni tudjuk. Ezáltal mindennapi életünk kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá válik.

A feng shui keletkezéséhez egy igen érdekes, izgalmas legenda fűződik.
A Hszia dinasztia uralkodása idején, (Kr. Előtt 2953-2838  ) Fu Szhi császár egy alkalommal a sárga folyó partján meditált. Egyszer csak egy óriás teknőst pillantott meg kijönni a vízből. A teknős páncélján különös jeleket talált felfedezni. A jelekből megalkotta a kínai asztrológia, számmisztika, és a  Ji ching alapjául szolgáló téziseket, amit később  az őt követő utódok tovább tökéletesítettek.

Önök mit gondolnak, hogyan tudták megtartani az egymást követő dinasztiák a hatalmukat oly hosszú ideig ?

Ennek a különleges tudománynak köszönhetően határozták meg a császárok, mely terület számukra legalkalmasabb az uralkodásra. Sőt, a feng shui segítségével határozták meg, hova építsék városaikat, mikor és hova költözzenek, hova temessék halottaikat, és később önmagukat. Azt vallották, hogy az élők és a halottak világa két külön világ. A kettő nem keveredhet, azonban az élők szerencséje, az utódok sorsának alakulása nagymértékben függ halott szeretteik zavartalan nyugalmával, nyughelyüknek megfelelő elhelyezésével.
Az uralkodók féltve őrzött titokként kezelték ezt a tudományt.

A feng shui filozófiai alapjait az ősi Kínában tették le, amely a taoizmus, a ji-csing, az öt őselem tana, a jin jang elmélet, és a csi áramlásának ismerete képez.

A csi – létenergia áramoltatásával,  kellemes környezetet tudunk kialakítani magunk körül a lakásunkban. Az életenergia itt van körülöttünk, és bennünk.
Ezt a fajta energiát nem lehet kimutatni, megfogni, tapintani, mégis számos kultúrában ismert.
A testünkben is a csi életenergia áramlik. Hazánkban főleg az akkupunktúra kapcsán terjedt el, vált ismert fogalommá. A csi felelős  a szervezet védekezőképességéért,  még kedélyállapotunkat is befolyásolni tudja.
Frissíteni és javítani tudjuk a csi áramlását ha a megfelelő színeket, színárnyalatokat választjuk ki otthonunk dekorálására, vagy szökőkutat, örökmozgót helyezünk el a megfelelő helyre a lakásunkban.
Minnél  állandóbb és harmónikusabb áramlást biztosítunk számára közvetlen környezetünkben, annál vidámabban, nyugodtabban élhetünk egymás mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top