Close

Északi fény

Reindeer Spotting finn dokumentumfilm, r.: Joonas Neuvonen, 2010, 84 perc
vetítés: október 3, vasárnap 20.30 és október 4, hétfő 18.30
A film egy Rovanniemi-ben, a Mikulás városában,  élő fiatal baráti társaság mindennapjait mutatja be. A Mikulás földjének Trainspotting-ja ként emlegetett dokumentumfilm mindenféle morális tanulság nélkül, őszinte pillanatokra építve ad betekintést néhány junkie mindennapjaiba. A súlyos drogos és a szer érdekében kisebb-nagyobb bűncselekményeket elkövető  főszereplőnek el kell hagynia szülővárosát és ezért egy európai utazásra is elkíséri a kamera.  A történet végén azonban kénytelen visszatérni Finnországba.
A filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.

Submarino svéd-dán film, r.: Thomas Vinterberg  (Születésnap), 2010, 100 perc
vetítés: október 2, szombat 18.30 és október 5, kedd 20.30
Thomas Vinterberg ismét a Születésnap-hoz hasonló családi drámával tér vissza a jegyzett rendezők közé. A Nick és öccse (akinek a nevét sosem tudjuk meg) életét bemutató film azonban most az alsóbb társadalmi réteg világába vezet. Az alkoholista anya mellett felnövő két fiú élete predesztinálva van arra, hogy később se legyen könnyebb az sorsuk. Nick egyik napról a másikra él egy egyszobás lakásban, ahol a céltalan ivás az egyetlen időtöltése. Öccse egyedül neveli a kisfiát azt a látszatot keltve, hogy rendben van az élete de kábítószerfüggőként képtelen ellátni a feladatát. A két testvér anyjuk halálakor találkozik újra, aki egy kisebb összeget hagy rájuk.
A filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.

Valhalla Rising – dán történelmi film, r.: Nicolas Refn Winding, 2009, 93 perc
vetítés: október 1, péntek 18.30; október 2, szombat 20.30 és október 3, vasárnap 16.30
A kilencedik században játszódó viking kalandfilm igazi fesztivál kedvenc. One-Eye (Mads Mikkelsen), egy néma viking harcos aki fogyatékosságai ellenére természetfeletti erővel van megáldva. Bár rabként él, lemészárolja fogva tartóit és Are nevű társával hajóra száll. A végtelennek tűnő ködön áthajózva megpillantanak egy ismeretlen földet, ahol megkezdik kalandos utazásukat. Ahogy az új világ felfedi a titkait, úgy süllyednek egyre mélyebbre hőseink, akiknek útját véres csaták tarkítják.
A filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.

Above the Street below the Water dán film, r.: Charlotte Sieling, 2009, 100 perc
vetítés: október 1, péntek 20.30; október 2, szombat 16.30 és október 3, vasárnap 18.30
Ask és Anne házasok. Mindenük meg van, ami a kiegyensúlyozott boldog élethez kell: lakás,  jó állás, csodálatos gyerekek és szerelem. Munkahelyi és gyereknevelési problémáik sem rendkívüliek, kezelni tudják a felmerülő gondokat. De egy reggel Ask bejelenti, hogy egy kis szünetre van szüksége. Kezdetben a döntés indokolatlannak tűnik, főleg, hogy ettől mindenkinek megváltozik a sorsa.  
A filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.

Minden rendben lesz /Everything will be fine dán, r.: Christoffer Boe, 2010, 90 perc
vetítés: október 4, hétfő 20.30 és október 5, kedd 18.30
A fikció és a valóság közti határon billegő történetekről híres Boe, ismét egy nagyszerű filmmel rukkolt elő. Hősünknek pár nap alatt le kell adnia egy háborús témájú forgatókönyvet, de képtelen rá. Közben elüt egy Afganisztánból hazatért dán katonát, akinél titkos, brutális kínzásokról készült fényképeket talál. A fotósorozat alapján nyomozásba kezd. Eközben a feleségével gyereket adoptálnának, de vajon kibírható-e mindez egyszerre?
A filmet magyar felirattal vetítjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top