Close

XIII. Zsidó Nyári Fesztivál

2010. augusztus 26 – szeptember 6.
,,A bár micvó jegyében”

2010-ben a Zsidó Nyári Fesztivál szimbolikus évfordulóhoz érkezett,  hiszen a zsidó hagyományok értelmében  nagykorú lett. A fiúkat  13 éves  korban fogadja be a felnőttközösség, ez a vallási téren  úgy nyilvánul meg, hogy  nyilvánosan a Tóra elé szólítják őket. Ebből az alkalomból szokás bár micvó örömnapot, családi lakomát tartani. A modern istentiszteleteknél ez  olyan  szertartás, amelyet a szülők, rokonok, ismerősök által adott bár micvó ajándékkal is ünneppé avatnak.


Ízelítő a programsorozatból

A Dohány utcai zsinagógában hivatalosan  augusztus 29-én Bár micvó örömünneppel kezdődik majd a XIII. Zsidó Nyári Fesztivál amelyen amelyen Shai Abramson  izraeli kántor mellett visszatérő vendégek Fekete László és Sándor György kántorok, akikhez a Judrom Klezmer Gipsy Band  valamint Balogh Ferenc csatlakozik vendégként.
Reményeink szerint több ezer ember ismerkedhet meg legszebb hagyományaink egyikével.

 

Minden évben törekszünk arra, hogy újdonságokat is kínáljunk ezért idén nulladik napi koncertünk is lesz. Augusztus 26-án a Dohány utcai zsinagógában balkáni, zsidó és cigány népzenéből összeállított programmal először lép fel az egyik legnépszerűbb világzenét játszó együttes, a Boban Markovics Orkestar

A csodagyereknek számító Marko Markovic ma  a kontinens legnépszerűbb rézfúvósa, apjával közös muzsikálásuk igazi zenei különlegességnek számít. Minden jel arra utal, zsúfolt házra számíthatnak kivételes hangzású, magas hőfokot ígérő koncertjükön. A hagyományosan egyhetes fesztiválunk így tíz napossá bővül.

www.youtube.com/watch

A nulladik nap másik programjának a Budapesti Kamaraszínház Shure Stúdiója ad otthont, ahol Nádas Péter Találkozás című darabjában Bánsági Ildikó a világ legszebb szerelmes történetét meséli el előadásbeli partnerének, Bozsó Péternek. Az előadás rendezője Ilan Eldad, a ma már Budapesten is otthonos izraeli rendező.
     Augusztus 28-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban László Boldizsár, a Cotton Club Singers egykori alapítója, meghatározó frontembere több szempontból is meghatározó, izgalmas programmal várja a különleges zenei élmények kedvelőit. Régi  partnereivel, Kozma Orsival és Szűcs Gabival egy hamisítatlan szvinges-cotton clubbos estén a XX. Század könnyűzenéjének 13 zsidó szerzője – többek között Cole Porter, Glenn Miller, John Kander és Fred Ebb – dalait viszik színre. 

A hivatalos nyitónapon, augusztus 29-én a könnyedebb szórakozás kedvelőinek a Karinthy Színház fergeteges komédiáját ajánljuk, amelyet Bodrogi Gyula rendezett parádés szereposztással: Voith Ági, Esztergályos Cecília, Koltai Róbert és Kézdy György.

Dés László-életműkoncertek az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Dohány utcai zsinagógában

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban első alkalommal rendezünk életmű-koncertsorozatot. Az egyik legnépszerűbb magyar előadó-zeneszerző, Dés László  alkotóművészi pályája olyan gazdag, hogy műveinek csak a teljesség igénye nélkül lehet teret adni. Olyan előadók tolmácsolásában hangzanak fel szerzeményei, mint  Snétberger Ferenc, Somló Tamás, Udvaros Dorottya, Oláh Ibolya, Szalóki Ági és Póka Angéla. A sorozat egyik különleges estje lesz a Szó és zene című koncert, amelyen a magyar irodalom legkiemelkedőbb alkotói, Parti Nagy Lajos, Esterházy Péter, Spiró György és Závada Pál olvasnak fel írásaikból, amelyekre Dés László, Dés András és Barcza Horváth József fog improvizálni.

Dés László koncertsorozatának ,,Ennyi a dal” című estjén, szeptember 1-jén a sztárvendég Snétberger Ferenc lesz, valamint Oláh Ibolya és Szalóki Ági csatlakozik néhány dal erejéig a különleges programhoz. A két részes koncert első felében Dés László és Snétberger Ferenc Trio Stendhalban összeszokott párosához csatlakozik Dés András és Barcza Horváth József, a második félidőben pedig Dés-dalok hangzanak el Oláh Ibolya, Szalóky Ági és a szerző tolmácsolásában.
     A Dés László-koncertek záróakkordja, a Valahol Európában című musical koncertszerű előadása lesz szeptember 4-én  a Dohány utcai zsinagógában, olyan előadókkal, mint Kulka János, Szabó P. Szilveszter, Tunyogi Bernadett, Homonnay Zsolt és Sánta László, közreműködik az Operettszínház Zenekara és Lakner Bácsi Gyermekszínháza, vezényel Makláry László.

      Dés László megtiszteltetésnek tartja, hogy az életműkoncertek tervezett sorában ő lehet az első. ,,Előbb zenéltem és csak később, 31 éve kezdtem komponálni. E három évtized terméséből szerényen ugyan, de van mit válogatni. Hat alkalommal lépek pódiumra, minden alkalommal úgy hangzanak el a darabjaim, ahogy még soha, új, más felállásokban játszunk.” Örül, hogy kiváló társai – Barcza Horváth József, Snétberger Ferenc, Dés András, Szőke Nikoletta, Szalóki Ági, Esterházy Péter, Závada Pál és a többiek – egy szóra igent mondtak a hívására, és képviselik kultúrájukat. Dés meggyőződése, hogy minél színesebb egy ország kultúrája, minél többféle hatást képes befogadni, annál gazdagabb, a kirekesztés – mint mondta – egyenlő a rombolással. (nol.hu)
     Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Dés-koncertek mellett  a fesztivál további kiemelkedő eseménye Csákányi Eszter Kurt Weill– és Bertold Brecht-estje. A magas színvonalú zenei és színházi élményt ígérő koncerten zongorán közreműködik Darvas Ferenc, harmonikán pedig Ernyei László játszik.

Hernádi Judit , aki rendezvényeink egyik sztárja, Több mint koncert című önálló estjén – a Good Afternoon zenekarral közösen – gyönyörű szerelmes dalokat, bluesokat, örökzöldeket ad elő. Estje vendége lesz Pálinkás Gergely zenekarvezető mellett Heilig Gábor.


Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország

Augusztus 30-án a 100 Tagú Cigányzenekar zsidó zeneszerzők örökzöld dalaiból, operettjeiből és filmzenéiből ad felejthetetlennek ígérkező koncertet. Az összeállítás címe: „Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország!”. Ez a dallam – amely a Hamburgi menyasszony című operett egyik betétdala – Bartók Bélának köszönhetően vált világhírűvé, hiszen  Concertójában a honvágy motívumaként hangzik fel.


Azok akik ezt a színtiszta nacionalista nótát oly odaadással éneklik manapság, nyilván nincsenek tudatában annak, hogy a zeneszerző, Vincze Zsigmond és a szövegíró, Kulinyi Ernő egyaránt zsidók voltak. Magyar zsidók, de nekik nyilván csak zsidók. Ezúttal a 100 Tagú Cigányzenekar elmuzsikálja a színtiszta igazságot. A különleges koncert szólistái Homonnay Zsolt és Polyák Lilla lesznek.
     Augusztus 31-én pedig Falusi Mariann és Kálmán Péter operaénekes előadásában Gershwin és Bernstein művei hangzanak fel a Dohány utcai zsinagógában. A koncert vendége a Honvéd Férfikar lesz, közreműködik a Sárik Péter Trió és Szirtes Edina Mókus vonósnégyese.
     Szeptember 2-án a Budapest Ragtime Band ,,Chaplin és a muzsika” címmel, Chaplin  világhírű zenéit ötvözi a hagyományos ragtime slágerekkel, a koncert vendége  Szacsvay László színművész.

Matisyahu, a haszid reggae királya először lép fel Magyarországon

A külföldi vendégművészek közül kiemelkedik a tengerentúlon milliós rajongótáborral rendelkező ortodox rapper és reggae-énekes Matisyahu, aki szeptember 5-én ad először koncertet Budapesten, – sőt Europában is – először , a Syma Csarnokban. Ő minden bizonnyal a rock történetének első ultraortodox sztárja. A  fekete öltönyben, fehér ingben és kalapban járó fiatal előadó bibliai üzeneteket ad át lüktető reggae-ritmusban. Harmadik lemeze, a tavaly márciusban piacra került Yuth a negyedik helyig emelkedett az amerikai slágerlistákon és Matisyahu a Music Television egyik legnagyobb sztárja lett. Emellett 2007-ben a legjobb reggae lemez kategórában Grammy –díjra is jelölték.
     Matisyahu koncertjeinek egyik legfontosabb alkotóeleme a haszid tánc, amely attól különleges, hogy a férfiak és nők külön körben táncolnak, sőt még egy paraván is van köztük, hogy a szexuális kísértés elkerülése érdekében ne is láthassák egymást. Matisyahu szerint, „ a tánc az Isten és a teremtés iránti szeretetet, örömöt erősíti meg”. Véleménye szerint a rastafarinak és a zsidó vallásnak vannak közös vonásai. Bob Marley például rendszeresen idézett a Bibliából. Matisyahut teljesen befogadta a könnyűzenei elit, : az egyik Pészachot például Madonna házában töltötte, a Beastie Boys pedig újrakeverve kiadta egyik slágerét.
     A rangos külföldi vendégek sorát gazdagítja a nemzetközi hírű izraeli Beer-Sheva Színház amely  szintén először lesz a fesztivál vendége, az Edith Piaf életéről szóló előadásukkal. A Piafot alakitó Yolit Tubi  izraeli szinésznőt alakításáért 2009-ben az év színésznőjének választották.

André Hajdúkamaraest, rendhagyó operaest, Gavriel Lipkind, Barbara Fuchs, Korcsolán Orsolya és Kárászy Szilvia  a Rumbach utcai zsinagógában

Igényes kamarazenei programjainkat gazdagítja az izraeli Tafillalt Ensemble, akik a világhírű magyar zeneszerző, André Hajdú The Floating Tower/Lebegő torony című ciklusából adnak koncertet. A héber imádság és dal gyökereit kutatja három fiatal, újító szellemű izraeli zeneszerző és előadó. Legősibb és egyben legmodernebb értelmezésükben megkísérlik egyrészről a változó élethez, másrészről az egyénhez igazítani azokat. A 21. századi Izrael multikulturális zene világában sajátos útra visznek minket, különböző hagyományőrző és modern zsidó anyagokat (ideértve a szent héber verselést Észak Afrikából, a Közel-Keletről, a hasszid dalokat, a modern szekuláris Héber költészetet stb.), valamint eredeti zenei és irodalmi kompozíciókat tárva elénk.
     A 2000-ben alakult Tafillalt együttes André Hajdú professzor zeneszerző és oktató irányítása alatt találkozott Jeruzsálemben. A csapat 2004-ben együtt adta elő (az izraeli fesztivál védnöksége alatt) a mostanra már világszerte ismert és elismert Kulmus ha-Nefesh produkciót (a lélek összessége), amelynek alapja a Habad Nigunim, illetve 2007-ben a Lebegő Torony musical-darabot, amelynek alapjai a Mishnából kölcsönzött szövegek. A Tafillalt eredeti zenei nyelvezetének alapja a hagyományos muzsika és szövegek hallgatása és megértése, az improvizáció és a modern zeneszerzés.

Képzőművészet

Képzőművészeti kiállítások láthatók többek között a Ráday Galériában, a Budapest Galériában, Szlovák Intézetben, a Klauzál13 Galériában és a Rumbach utcai zsinagógában.

A közelmúltban új helyre költözött Ráday Galéria, a Bartók Béla út 25 szám alatt várja látogatóit új tárlata megnyitójára augusztus 26-án. A Révész László László képzőművész alkotásaiból összeállított anyag a Kifestőkönyv nem csak kicsiknek sorozat harmadik része, Én is éltem Eritreában címmel szeptember végéig tekinthető meg a galériában.
     Augusztus 29-én a fesztivál állandó helyszíneként jól ismert Budapest Galériában Gáti György fotóművész Érzék – Képek az Antroposzférából című kiállítása nyílik és három héten át várja a látogatókat. Gáti kép(ke)t ad egy sajátos fotográfiai, képalkotási gondolkodásmódról: a rétegek közöttit és mögöttit láttatva hat ÉRZÉKeinkre.
     A Szlovák Intézetben augusztus 30-ától látható fotó tárlaton Chatam Sofer metamorfózisa címmel a pozsonyi zsidó temető történetét ismerhetik meg képekben, a Klauzál13 Galériában Uri Asaf , izraeli író és képzőművész Kezdetben című kiállítása tekinthető meg, amelyen bibliai idők tájai valamint a mai szentföldi táj színei köszönnek vissza.
     A Rumbach zsinagóga falai között ezúttal a sokoldalú zongoraművész, Kárászy Szilvia kabbala ihlette festményei tekinthetők meg augusztus 30-ától három héten át.

Filmművészetet

Idén Omri Givon elsőfilmes jeruzsálemi rendező alkotása, a Hét perc a mennyországban reprezentálja, amelynek magyarországi díszbemutatója augusztus 26-án,
20.30 órakor lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
     A megrázó erejű mű hősnője Galia, aki egy terrormerényletben égési sérüléseket és részleges amnéziát szenved, barátja pedig kómába esik. Mikor a férfi egy évvel később meghal, az asszonyban ismét felszínre törnek a tragédia emlékei. A dráma a Haifai és az ’A’ kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválokon a legjobb film díját nyerte.

További programokról  a fesztivál honlapján olvashat.

 A fesztivál története

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top