Close

A női NBI és ami mögötte van

A nyár még tart, de az ősz már egyre közeledik augusztus utolsó napjaival. Az biztos, hogy a szeptember nem a diákok kedvenc hónapja. Azonban akadnak olyanok, akik kifejezetten „oda vannak” az év kilencedik hónapjáért. Ők nem mások, mint a szerelmesek, a kézilabda szerelmesei. Jó hírem van a számukra, már nem kell sokáig várakozniuk, hisz szeptember 2-án beindul a magyar női kézilabda bajnokság. Az utóbbi hetek a sztároknak és epizódszereplőnek egyaránt a levegőtlen csarnokokban teltek. Majd következtek a felkészülési tornák, ahol a hazai és a nemzetközi mezőnnyel is megmérkőztek a csapatok. Szükség is van az állóképességre, hisz a hölgyeknek nemcsak a Magyar Bajnokságban és a Magyar Kupában, hanem a nemzetközi porondon is helyt kell állniuk az év során, tehát ismét hosszú és fárasztó év vár a klubokra és ezáltal a szurkolókra. Górcső alatt a magyar női élvonal.

Győr – Győri Audi ETO KC
A bajnokság egyértelmű favoritja idén is a győri Audi ETO KC csapata. Az együttes toronymagasan kitűnik a hazai mezőnyből, így az elsődleges cél egyértelműen a hőn áhított és most már több éve ostromolt Bajnokok Ligája győzelem lehet. A Rába partiakhoz több új játékos is érkezett, például a mindössze 19 éves Ana Gros, de a legnagyobb „fogás” mindenképp a norvég Katrine Lunde Haraldsen igazolása. Az olimpiai bajnok kapus a Viborg együttesétől érkezett Győrbe. A dán sztárgárdával egymás után kétszer is elhódította a Bajnokok Ligája serlegét és feltett szándéka, hogy újabb győzelemmel gyarapítsa kollekcióját. Vérten Orsolyával szélen, a brazil Eduarda „Duda” Amorimmal a falban és Görbicz Anita „karmester” vezényletével, idén sem lesz egyszerű megállítani az ETO-t.
Húzóemberek lehetnek: Eduarda Amorim, Pálinger Katalin, Görbicz Anita, Vérten Orsolya, Katrine Lunde Haraldsen

EZÜSTESÉLYESEK

A második helyért minden bizonnyal nagyobb versengés várható, mint az aranyéremért. Az „ezüstharc” négy csapat között dől(het) el. Történetesen a tavalyi második Debrecennek, a régi-új Ferencvárosnak, az előző szezonban bronzérmes Vácnak, illetve a Mátéfi Eszter vezette Békéscsabának is megvan minden esélye a Győr mögötti helyekre befutni. Igazi klasszis játékos mind a négy együttesben található, akik ha a helyzet úgy kívánja képesek vállukra venni a csapatot. De az epizódszereplők egy-egy gólja is ugyanolyan súllyal bír, mint a főszereplőké. Ezekben a csapatokban rendre található 4-5 junior korú játékos is, akik megbízható, egyenletes teljesítményükkel szintén meghálálhatják az edzők bizalmát. Titkon mindenki úgy lép pályára, hogy elkapja a Győr grabancát, de ha nem sikerül ilyen erős gárda mögött, az ezüstérem is szépen csillog…

Debrecen – DVSC KORVEX
A keret magja megmaradt, évről-évre kezd összeérni a csapat, de az átlagéletkor alapján még van hová fejlődni. Idén második, míg 2009-ben harmadik lett a Cívisváros csapata. Pár év alatt a magyar NBI egyik legmeghatározóbb együttesévé nőtt a Debrecen. Az edzői poszton Köstner Vilmos váltotta az ifjú Bakó Botondot. A tréner hatalmas szakmai tapasztalattal rendelkezik, hisz a férfi bajnokságban is irányított hosszú éveken keresztül.
Húzóemberek lehetnek: Bulath Anita, Sopronyi Anett, Triffa Ágnes, Szabó Valéria

Ferencváros – Ferencvárosi TC
A Fradihoz több új-régi játékos is visszatért. A fiatal csapatban játszik ismét a válogatott első számú beállója Szamoránsky Piroska, a kiváló szélső Kovacsicz Mónika és az egyre jobb formában védő hálóőr Pastrovics Melinda is, míg Tomori Zsuzsanna az ősi rivális Győrből igazolt a Kőbányai útra. Az anyagi problémák is rendeződni látszanak, ez elsősorban a zöld-fehér csapat egykori legendás játékosának, Kökény Beának is köszönhető, aki a Ferencváros ügyvezető igazgatójaként tereli és biztosítja a lányok és a csapat anyagi hátterét.
Húzóemberek lehetnek: Szamoránsky Piroska, Szucsánszki Zita, Pastrovics Melinda, Tomori Zsuzsanna

Vác – SYMA Váci NKSE
A tavalyi bajnokság meglepetés csapata egyértelműen a Vác együttese volt. Németh András hazatért az osztrák Hypotól és egy év alatt dobogóra jutatta a Dunakanyarban fekvő város női kézilabdázóit, ami egyben a klub történetének legnagyobb diadala. A klasszis átlövő, Tóth Tímea góljaival sok mérkőzést döntött el az előző évadban. Idén is a hátán viheti a csapatot, ahol a lányok remélik, hogy folytatódik a tavalyi siker-sztori…
Húzóemberek lehetnek: Herr Orsolya, Tápai Szabina, Tóth Tímea, Temes Bernadett

Békéscsaba – Békéscsabai ENKSE
A csabaiak tavaly nagyot harcoltak a harmadik helyért végül a mindent eldöntő találkozón, ha szoros küzdelemben is, de alul maradtak a Vác otthonában. Mátéfi Eszter azonban nagy stratéga, nem véletlenül ő a magyar női kézilabda válogatott szövetségi kapitánya is. Sikeresen felépített egy fiatal, dinamikus csapatot és jó úton halad, egy igazán kiugró teljesítmény felé. Lehet, hogy idén (végre) robban a bomba…
Húzóemberek lehetnek: Bódi Bernadett, Szekeres Klára, Tóth Katalin

KÖZÉPMEZŐNY

Dunaújváros – Dunaújvárosi NKKSE
A középmezőnybe tartozó csapatok közül a legerősebb talán a Dunaújváros együttese. Az anyagi problémákkal küzdő gárda a tavalyi idényben küzdeni tudásból jelesre vizsgázott. A szakosztály irányítása egykori klasszis játékosok: Sáriné Kocsis Erzsébet, Oblisz Anita és Ferling Bernadett kezében volt és ez idén sem lesz másképp. A csapat zöme fiatal, alig húsz esztendős játékosokból áll, igaz Radulovics Bojana, Nagy Ivett és Ferling Bernadett rutinja még mindig „jó a háznál”. A kispadra érkező Kiss Szilárd szakértelme pedig a jövőre nézve bizakodásra ad okot.
Húzóemberek lehetnek: Radulovics Bojana, Ferling Bernadett, Nagy Ivett, Sári Barbara

Székesfehérvár – Alcoa FKC
Fejér megye központjában évről-évre megbízható teljesítményt nyújt a kézilabdacsapat. Általában a 4. és a 6. hely között ingáznak a lányok. A szinte ifistákból összeállított csapat idén még a munkának és az összeszokásnak szenteli a bajnoki idényt. A súlyos anyagi gondok megnehezítik a „vezérkar” dolgát, de Mihály Attila vezetőedzőnek az egykori klasszis átlövő Siti Beáta segít másodezőként, míg a kapusedzői feladatokat a világbajnoki bronzérmes Sugár Tímea látja majd el.
Húzóeberek lehetnek: Azari Fruzsina, Szikora Melinda, Krisztina Triscsuk

ALSÓHÁZ

Szekszárd – Szekszárd UKSE

Az NBI/B-s Szekszárd csapata indul a Hódmezővásárhely helyett a 2010-2011 idényben, miután a HNKC-nál végleg lehúzták a rolót anyagi csőd miatt. A csapat teljesen szétesett, sajnos felszámolódott, így a Szekszárd indulhat a bajnokságban. A klub 15 éves fennállásának legnagyobb sikereként méltatta a magyar NBI-ben való szereplést, a klub ügyvezetője Varga Jenő. A Szekszárd elsődleges célja az élvonalban maradás.

Húzóemberek lehetnek: Fauszt Éva, Pap Tímea, Gulya Krisztina

Veszprém – Veszprém Barabás KC
Az előző szezonban újonc gárda mindenki számára meglepetést szerzett tavalyi teljesítményével. Nem sokan fogadtak volna arra, hogy a királynék városának kézilabda csapata szépen menetelve a 9. helyen ér majd célba év végén. Mehlmann Ibolya a magyar válogatott klasszis balkezes átlövője a „csikócsapatba” tér vissza szülési szabadságáról. A csapat vele még előrébb végezhet a bajnokságban, mint tavaly.
Húzóemberek lehetnek: Mehlmann Ibolya, Veszeli Judit, Emberovics Míra, Hoffmann Kitti

Siófok – Siófok KC
A Balaton parti „főváros” szintén kitett magáért az előző évadban. A rájátszásban a 7. helyet szerezte meg a csapat, mondhatni az erős középmezőnyben cövekelt le. Igazi klasszis játékosa nincs a Siófoknak, de szorgos és gyorsan fejlődő társaságról van szó, így a további előrelépés szinte borítékolható. Imre Vilmos vezetőedző, aki a csőd szélére sodródott Dunaújváros férfi együttesétől érkezett, egy fiatalokból álló, hosszú távra tervező gárdát szeretne felépíteni a jövőben.
Húzóemberek lehetnek: Valovics Nóra, Szepesi Ivett, Szűcs Viktória

Újbuda – Újbuda TC
Az egyik újonc csapat. Az NBI/B 2010-es bajnokcsapata ismét a legjobbak között versenyezhet. Igaz a fiatal tehetség, Drávai Gyöngyi Békéscsabára való elengedése nagy vérveszteség a gárda számára. A tapasztalatszerzés és a fiatal játékosok „beépítése” a magyar élvonalba a vezetők elsődleges céljai. Dr. Ökrös Csaba vezetőedző, Vladár László szakosztályvezetővel igyekszik a legjobbat kihozni a pesti csapatból.
Húzóemberek lehetnek: Janurik Kinga, Lévay Fruzsina

Érd – ÉTV-Érdi VSE
Az érdi kézilabda csapat annak ellenére, hogy újoncként szerepel a magyar bajnokságban, borsot törhet, nem csak az alsóházi csapatok orra alá. Volt válogatott játékosok sora játszik az Érd együttesében. Igaz a legtöbbjüknek már nem fő foglalkozása a kézilabda, rutinjukkal sokat segíthetnek a fiatal generációnak, akik előtt szép jövő áll. A vezetőedző Szabó Edina külföldön szerzett tapasztalataival pedig sokat segíthet a gárdának.
Húzóemberek lehetnek: Wolf Alexandra, Őri Cecília, Kisfaludy Anett, Oguntoye Viktória

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top