Close

Kg-os „játékok”

A jelenségek melyekről a következőkben szó lesz gyakoribb a lányok körében, de előfordulhat a fiúk között is.  Ezek nem mások, mint az étketési zavarok. A különböző korsztályoknál más és más okok miatt fordulhatnak elő. A fiatal lányoknál a magyaráztot a tini magazinokban megjelenő szebbnél szebb és még annál is tökéletesebb modellekben kell keresni. Az idősebb korosztálynál gyakoribb, hogy a koplalást választják fogyókúra gyanánt, hiszen a munkahelyen úgy is kevés idő van az evésre. Ezért inkább ki sem mennek. A férfiaknál, fiatal fiúknál nehezebb magyarázatot találni, hiszen az általuk bálványozott test izmoktól duzzadó és cseppet sem vékony.
Az étkezési zavarban szenvedő betegeket a leginkább nehéz kezelni, hiszen ahhoz, hogy egy kezelést megkezdhessünk, a betegnek bele kell egyeznie. Magában el kell döntenie, hogy folytatja ezt az életmódot vagy megpróbál változtatni és egészségesebbé, erőteljesebbé válni. Tehát ezt a betegséget főként lelki mechanizmus irányítja. Az élettani hatás úgy mond csak a ráadás. Az étkezési zavarokat három csoportba soroljuk: az anorexia nervosa, a bulimia nervoza és a habzsolási rohamok. Ezen testképzavarok terjedésében fontos szerepe van a már említett médiának, a reklámiparnak és a divatszakmának. Az igazi problémát az jelenti, hogy a nők többségének már genetikailag kódolva van a testalkata. Ezen pedig nem tud változtatni és ez lehetetlenné teszi a számukra, hogy a modellekéhez hasonló vékonyságot érjenek el.
Anorexia
Az anorexia jelentése „étvágy hiánya”, viszont ez nem helyt álló, hiszen a betegek igenis éhesek és foglalkoznak az étellel. Az anorexia inkább az evés visszautasítását jelenti, mint az étvágy elvesztését. Életveszélyes lesoványodáshoz vezethet. Főleg fiatal nőknél és serdülő lányoknál tapasztalható. Van, aki egész életében anorexiás marad, ezt példázza Erzsébet királynő (Sissi) életmódja is. A táplálkozási zavarok e legismertebb formájánál a beteg megvonja magától az evés és a jóllakás élvezetét. Alig eszik, lefogy, ugyanakkor sokat sportol. A folyamatos fogyást különféle étvágycsökkentőkkel, víz- és hashajtókkal érik el. Tagadják gyakran életveszélyes soványságukat. A legrosszabb viszont, hogy még akkor is kövérnek tartják magukat, ha testsúlyuk jóval alatta marad az átlagosnak. Az anorexiában szenvedők kétféleképpen szoktak megszabadulni az ételtől. A habzsolás után  hánytatással vagy pedig keveset esznek. Az anorexia lehet enyhe és átmeneti vagy állandó és súlyos. A tartós és súlyos anorexia következményei közé tartozik a lelassult szívverés, a szexuális érdeklődés elvesztése, az alacsony vérnyomás és testhőmérséklet, a vékonnyá váló hajszerkezet, a kiszáradás, a hormonális változások, és a legyengült immunrendszer. Száz anorexiás közül tíz valóban éhen hal, ha nem segítenek rajtuk idejében megfelelő kezeléssel. Az éhezés miatt a havi vérzés is kimaradhat. Elenyészően kevés anorexiás jelentkezik magától kezelésre. Többségük tagadja a kezelés szükségességét, mivel nem találja kórosnak soványságát. Súlyos esetben kényszertáplálásnak kell alávetni, hogy testileg-lelkileg egyaránt javítani lehessen az állapotán. A gyógykezelést azonban csak intézeti feltételek között lehet megkezdeni, és minden esetben be kell vonni a családot is.
Bulímia
A bulímia másnéven farkaséhség, kínzó táplálkozási zavar. Az érintett tagadja a törődés, a szeretet iránti vágyát. Viszont szenved ezek hiányától. Bizonytalan és ugyanakkor lobbanékony. Feszült állapotban kényszerevéssel és nagy tömegű élelmiszer „agresszív” bekebelezésével nyugtatja és jutalmazza magát. Utána bűntudat, szégyenérzet és önmegvetés gyötri fegyelmezetlensége miatt. Büntetésül arra kényszeríti magát, hogy mindent kihányjon. Ez rendkívül veszélyes, mivel a purgálás során gyomorsav is feljut. Ez először a nyelőcsövet teszi tönkre, majd a fogzománcot károsítja. Csökkentheti a vér káliumszintjét, ami szabálytalan szívveréshez vezet, illetve a túl sok evéstől akár a gyomor vagy a nyelőcső is megrepedhet. Minthogy az elfogyasztott étel nem emésztődik meg, a bulímiások a hatalmas ételmennyiségek elfogyasztása ellenére is többnyire normálsúlyúak. A bulímia által kiváltott krónikus stressz következménye lehet a gyomorfájás és a menstruációs zavar is. Ez a betegség főként a nőket érinti, körül-belül tízszer annyian szenvednek benne, mint a férfiak. A zavar oka gyakran gyermekkori traumában rejlik. Nemi erőszak, súlyos veszteség, a szülők részéről megnyilvánuló közöny vagy ridegség. A bulímiások viszont többnyire maguktól keresnek fel egy pszichiátert, annyira szenvednek panaszaiktól.
Habzsolás
A habzsolás következménye egyételműen az elhízás, hiszen az ebben a betegségben szenvedők nem bűntetik magukat hánytatással. A falánksági rohamok során óriási mennyiségű ételt juttatnak a szervezetükbe, rendszerint nagy kalóriatartalmúakat, édességeket vagy cukros falatokat.  Az elhízott emberek 50%-a depressziós és közel ennyi százalékuk férfi. Ez az egyetlen étkezési zavar, amely körül-belül annyi férfit érint, mint nőt. Szövődményei viszont a test bármely területén jelentkezhetnek. Az egyének számára nehéz fizikai munkát végezni. Éppen ezért keveset is mozognak. A mozgáshiány következtében pedig gyengül a szívük. Emellett a csontokat is megerőlteti, az izületek pedig állandó jelleggel fájnak. A férfiaknál gyakoribb az elhízás mellkasi, hasi formája, amit alma típusként emlegetnek. A nőknél a körte típusú elhízás a gyakoribb, amit főleg a csípőre, combokra rakódott zsírpárnák jellemeznek.
Bármely betegségtől szenvedjünk is, fontos, hogy először magunk lássuk meg, milyen következményekkel is járnak. Ezután, ha szükséges kérjünk szakértői segítséget. A lényeg az, hogy mindenképpen lábaljunk ki abból az állapotból.
Gyurkó Zsuzsanna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top