Close

Aromaterápia

Sokan nem szeretjük az orvosokat, éppen ezért, ha lehet, akkor először megpróbáljuk kikúrálni magunkat. Ehhez vagy a jól bevált otthoni házipraktikákat vetjük be, vagy a természetes gyógymódokat. Ezek közé tartozik az aromaterápia is.

Az illóolajokat, vagy más néven aromákat, többnyire préseléssel, extrakcióval vagy lepárlással nyerik ki a növényekből. Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend az aromaterápia. Gyógynövényboltok, nagyobb illatszer boltok polcain ott sorakoznak az apró üvegek, illatos olajokat rejtve. Az illóolajok használhatók a lakás levegőjének frissítésére, egészségmegőrzésre, betegségből való felgyógyuláshoz, egyes problémák kezelésére. Érdekesség, hogy 1 kg illóolaj előállításához körül-belül 20-7000 kg növényi rész szükséges. 1 csepp rózsaolajban 30 kinyílott rózsa koncentrált illata rejtőzik. Ezért az illóolajokból mindig csak kis mennyiségeket használjunk. Minden illóolaj gyógyító hatással bír, számtalan egészségügyi probléma megoldásánál segíthetnek. Természetesen ezek olyan betegségek, melyek nem igényelnének komolyabb orvosi kezelést. Egyszerre többfélét is használhatunk. Ha jól válogatjuk össze őket, akkor kiegészítik egymás hatását. Egy-egy illóolajat, illetve keveréket kúraszerűen, legfeljebb 3 hétig célszerű alkalmazni. Fontos azonban, hogy az olajak hatásának olvassunk utána, vagy kérjük szakember tanácsát!

Alkalmazása
Cseppfolyós állagának köszönhetően többféleképpen is felhasználhatjuk az illóolajoat. Először is párologtathatjuk. Ez főleg a pszichére, lélekre hat, emellett a légteret is fertőtleníti. Légúti betegség, nyákoldás esetén a legjobb az inhalálás. Sebek kezelésére is alkalmas borogatás formájában. Az illóolajos masszázs frissítő hatású, izomgörcsoldó hatású. Belsőleg konkrét betegség gyógyítására, de fűszerként is alkalmazható. Nagyon fontos ebben az esetben az illóolaj tisztasága és a helyes, pontos, szakszerű dózis használata, maximálisan figyelembe véve a kontraindikációkat. Az orális hatásmechanizmust azonban ritkán alkalmazzák, mert veszélyeket rejt magában éppen ezért csak természetgyógyász alkalmazhatja.


A leggyakrabban használt olajo
k
Bár számtalan illóolaj létezik, ezek közül a leggyakrabban használt mégis a borsmenta, citromfű, eukaliptusz, jázmin, levendula, szegfűszeg és az ylang-ylang. A borsmenta például sokoldalúan használható szer. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, légút tisztító, frissítő hatású. Arcüreg, homloküreg gyulladásnál, valamint betegségek megelőzésére párologtassunk borsmenta olajat, citrommal keverve. Elsősegély célra is használható, ájulás rosszullét esetén szagoltassunk menta olajat. Használhatjuk kellemes frissítő, nyugtató, vagy gyógyító hatású fürdők készítéséhez. A levendula görcsoldó, fájdalomcsillapító, depresszió ellenes, nyugtató hatású, emellett vírus és baktériumölő. Szabályozza a vérnyomást, serkenti az immunrendszer működését. Kedvezően befolyásolja a női hormonműködést. Az egyetlen illóolaj, amit hígítatlanul a bőre kenhetünk. A többi olaj ugyanis bőr irritációt okoz. Például ha megégetjük magunkat, de az égés helyét azonnal beecseteljük levendulával, nem hólyagosodik fel a bőr, a fájdalom hamarabb elmúlik. Ha csak később jutunk illóolajhoz, akkor is érdemes használni, gyorsabban és szebben gyógyul a seb. Horzsolásokra, hegek kezelésére is használhatjó. Általános sebgyógyító, és fertőtlenítő hatással bír. Aki rosszul alszik, tegyen egy csepp levendulát a párnája csücskére. A kellemes virágillat elősegíti a jó alvást. Az ylang-ylang az egyik legkellemesebb illatú illóolaj. Jó hatással van a hangulatunkra, emellett hat az érzékekre is. Azt tartják róla, hogy nemi vágy növelő hatása van. A meghittség, a bizalom légkörét hozza meg, elősegíti a tökéletes lazítást.

Alkalmazása a szépségiparban
Az illóolajok sok kozmetikai készítménnyel ellentétben megtisztítják a bőr mélyebb rétegét is. Viszont a készítmény kikeverésénél fontos, hogy mindig adjunk valamilyen hordozót az olajhoz. Ez lehet testápoló vagy maga az arctisztitó szer, amit egyébként használunk. Az egyetlen dolog, amire figyelnünk kell, hogy az olajok maximum 5% tehetnek ki.
Igaz, hogy az olajok nem minden esetben helyettesítik a gyógyszereket, de sokszor megkönnyítik a gyógyulást. Javíthatják a hangulatunkat, vagy illatosíthatják a lakásunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top